Tilbage til opskrifter

Cacio e pepe med miso og kikærtepasta

Cacio e pepe er en klassisk romersk pasta, der i sin traditionelle form både er ekstremt enkel, ret svær at lykkes med og uhyre velsmagende på den lidt syndige måde. Pasta, ost og masser af sort peber er ingredienserne – men ikke her, hvor vi inspireret af David Chang’s berømte bud på retten bruger miso til at give umami i stedet for ost, og bygger pastaen på kikærter.

Sådan gør du

Ælt kikærte- og hvedemel godt sammen med salt og lunkent vand. Lad dejen hvile ca. 30 minutter.

Rul pastaen ud på en pastamaskine eller i hånden, og skær den til den ønskede type pasta, f.eks. linguine, spaghetti eller tagliatelle.

Sæt en gryde over at koge med rigeligt letsaltet vand, og kog pastaen, til den er al dente – kogetiden vil variere alt efter pastaens form, men 3-4 minutter for spaghetti. Lav saucen imens: Når pastaen er ved at være kogt færdig, tag så 1½ dl af kogevandet fra, og kom det i en stor pande sammen med miso, smør, olivenolie og peber, men sæt den ikke over endnu. Så snart pastaen er al dente, så hæld vandet fra, kom pastaen i panden, og sæt den over mellem varme. Rør forsigtigt rundt i nogle minutter, mens ingredienserne samler sig om pastaen som en sauce. Smag til med salt og evt. mere peber, og servér.

Ingredienser

100 g kikærtemel
300 g hvedemel
½ tsk salt
2 dl lunkent vand
80 g lys miso
90 g smør
2 tsk olivenolie
1 spsk groftkværnet sort peber
salt

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her

Grønne Proteiner

Missionen bag bogen har været at finde frem til og formidle ikke bare nogle få skudsikre grønne proteinrige hverdagsklassikere, men at vise spændevidden inden for feltet – herunder at tænke i måltider snarere end retter – med det formål, at du som læser ud over forhåbentlig at opdage en række nye livretter, finder inspiration til at træde uden for bogen og skabe nye helstøbte grønne måltider selv.

Grønne proteiner: Klimavenlig hverdagsmad

"I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner fra planteriget, end vi gør i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi opnå større fortrolighed med råvarer, der i dag kun strejfer for tallerkener, men som kan danne grobund for en næsten endeløs række af velsmagende opskrifter"

Grønne Proteiner er spækket med forslag til grønne måltider hvis velsmag, kraft og dybde får selv inkarnerede kødspisere til at gå mætte og smilende fra bordet. 

Planteriget er fyldt med gode kilder til protein i alle former og farver. Bælgfrugterne, der tæller underkategorierne bønner, kikærter, ærter, linser og jordnødder, fylder mest i det landskab, men også et væld af nødder, korn, frø, tang, svampe og mørkegrønne grøntsager kan bidrage betydeligt til vores daglige proteinbehov. Det er denne gruppe af råvarer, der danner grundlaget for opskrifterne i bogen.

Opskrifter til et grønt hverdagskøkken

Med over 150 opskrifter til hele året tegnes et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste. De proteinrige fra planteriget som bælgfrugter, korn, frø, nødder og bladgrøntsager er i centrum for opskrifterne, der både trækker på hjemlige madtraditioner og visdommen fra kendte og mindre kendte køkkener fra hele verden. 

Læseprøve

Du kan få en læseprøve fra bogen her.

År: 2020
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Fotograf: Chris Tonnesen

Du kan finde bogen i boghandlere landet over, i Meyers Deli, i Meyers Bageri og købe den online hos Saxo.com.