Tilbage til opskrifter

Braiseret selleri med rødkål, kartofler og svampesauce

Lær at bage kanelsnurrer og andet bagværk på Meyers Bageskole

Se alle vores bagekurser her

Sådan gør du

Braiseret selleri

Skær bund og top af sellerien og sørg for, at vask den grundigt, sådan så du får alt jord væk. Skær sellerien i 2 cm skiver, og læg dem i et dybt fad. Kom derefter timian, hvidløg og rapsolie i fadet og sørg for, at selleri skiverne er dækket til. Film fadet og bag sellerien i det filmet fad ved 90 grader i 2 timer. Lad derefter sellerien køle af i fadet, og tag dem herefter op, hvor de er klar til servering.

Rødkål

Snit rødkålen fint og sæt det i en kasserolle på lavt plus. Smag herefter til med 100 g. sukker,1 dl kirsebæreddike og salt. Lad den hygge sig i 15-20 minutter til den er den konsistent man ønsker. Jo mindre tid den står og simrer, desto sprødere bliver kålen.

Svampesauce

Fjern alt jorden fra champignonerne, og del dem i 4. Rist herefter champignonerne på en pande med lidt olie til de får lidt farve. Herefter tilsætter du fløden og grøntsagsboullionen, og laver det simre i 20 minutter ved svag varme.

Sigt herefter det hele, og lad saucen koge ind til den konsistens du ønsker. Smag til med salt og friskkværnet peber.

Tip

Gem olien fra de braiseret selleri, da du kan bruge olien til at lave dressinger og til at stege andre ting i.

Ingredienser

1 stor selleri
1 rødkål
1 dl kirsebæreddike
200 g sukker
100 g smør
500 g små kartofler
frisk timian
frisk rosmarin
200 g champignon
1 l fløde
1 dl grøntsagsbouillon


Hvorfor skal du spise mere frugt og grønt?

Der er ikke mange, der er uenige i, at vi bør spise flere grøntsager og mindre kød, for både planetens og vores sundheds skyld. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi indtager minimum 600 g frugt og grønt om dagen, og med en vegetarisk livsstil eller flere grønne måltider i løbet af ugen, er det ingen sag at nå op på det anbefalede niveau.

Sådan laver du vegetarisk mad

For nogle kan det være en udfordring, at lave vegetarmad. Vi er alle vanemennesker, som er tilbøjelige til at tage udgangspunkt i kødet, når vi skal sammensætte en ret. Prøv i stedet at vende tankegangen om, og tænk over hvilke grøntsager der er i sæson. Brug grundsmagene surt, sødt, salt, bittert og umami, for at sikre at alle smage kommer i spil, i de retter du laver, så dine smagssanser bliver stimuleret. Især umami bidrager kødet til, men her kan du erstatte med fødevarer som tomater, ost og svampe, som også indeholder umami. Skru op for krydderurterne – både friske og tørrede. De tilfører masser af smag til dine retter! Gør brug af bælgfrugter og linser, som med sit høje proteinindhold, bidrager til en øget mæthedsfornemmelse. Du bør også være opmærksom på, at bruge fødevarer med forskellige teksturer, hvor både de sprøde, bløde og friske elementer spiller sammen, og skaber en skøn helhedsoplevelse for de måltider du indtager.

  • Tag på madkursus i Meyers Madhus

    Madkursus i grøn mad

    Kursus til vegetarer, veganere og alle andre, der elsker grøn mad. Med et kursus i grøn mad får du masser af inspiration til velsmagende, varierede og farverige grønne måltider, og lær grundteknikker i det grønne køkken. Maden på kurset er 100% plantebaseret.

    Bestil her