Planterigets rigdom
Et univers af muligheder
De færeste er efterhånde uenige i, at det giver mening at drosle ned for fobruget af kød, enten af sundhedsmæssige- miljømæssige eller etiske grunde. Der kan dog også være mere lystbetonede og umiddelbare grunde til at spise mere grønt. Den enorme variation i planterigets teksturer, former, farver og dufte giver os et af de mest velassorterede områder i det gastronomiske univers - ja faktisk giver et fokus på det grønne nærmest uudtømmelige muligheder i køkkenet, hvis du først kigger dig for.
Et samsurium af småretter
Og det grønne kapitel er i rivende udvikling. Der er uden tvivl sket sket en hel del de seneste par år, men idéen om grøntsager som noget sekundært, som tilbehør eller 'garniture', stikker alligevel relativt dybt i vores madkultur. Meget grøn mad er netop bundet op på dette mønster, hvor det fortrinsvis har handlet om at 'oversætte' retter med kød til et grønt alternativ. Dette format kan man også sagtens lade sig inspirere af, men samtidig tillader et grønt køkken, at man ikke nødvendigvis skal lade sig begrænse af dette format - måske fordi man netop ikke er bundet af kød eller fisk som hovedingrediens. Et grønt køkken er i stedet retter, hvor ingen ingrediens nødvendigvis skal være i centrum, men at forskellige løsdele og småretter supplerer hinanden, hvor det er op til dig at sammensætte de forskellige komponenter alt efter hvad du har lyst til.