Tilbage til opskrifter

Svampefrikadeller med flækærtehummus

  • Opskrift på svampefrikadeller med flækærtehummus

En skøn grøn ret, hvor farsen til svampedellerne er baseret på byg, flækærter og champignon. Ud over tryk på smagen har den en konsistens, der er let at arbejde med, og som derfor er god både i frikadelleform, som bagt postej eller i midten af en burger - evt. paneret i brødkrummer og stegt. Flækærtehummusen er en skøn allround dyppelse, og salaten fuldender måltidet med crunch og syre.

Sådan gør du

Svampefrikadeller

Kog perlebyggen mør i vand med ganske lidt salt - det tager ca. 20-25 minutter. Kog ligeledes flækærterne møre i letsaltet vand for sig. Det tager ca. 20-25 minutter. Hvis du skal lave flækærtehummusen samtidig, så kog nok til både svampefrikadeller og flækærtehummus samtidig. Gem et par dl. kogevand fra byg eller flækærter. Lad korn og ærter køle af i 5-10 minutter, inden du bruger dem.

Pil løg og hvidløg, fjern stilken fra chilien, og hak det hele fint. Rens champignonerne, enten med en børste eller ved at skylle dem kort, og skær dem i tern.

Steg løg, hvidløg, chili og champignoner i olie i 3-5 minutter, til champignonerne er bløde og løgene er glasklare. Tilsæt kogt byg, kogte flækærter, spidskommen, salt, finthakket persille, rasp, rismel, kogevand samt citronsaft og citronskal, og blend det til en grov fars med en stavblender. Smag til med salt og peber - du kan sagtens smage på den rå fars.

Form farsen til frikadeller med en ske, og steg dem gyldne i olie.

Flækærtehummus

Kog flækærterne møre i saltet vand og kasser kogevandet.

Blend de kogte flækærter, hvidløg og solsikkekerner sammen med rapsolie og smag til med både salt, peber, æbleedikke og citronsaft.

Sprød gulerodssalat

Skræl gulerødderne, og pil skalotteløget. Skær begge dele i tynde skiver på et mandolinjern.

Vend skiverne med mynteblade, citronsaft og olivenolie. Krydr med salt og peber.

Tip

Du kan skifte perlebyggen ud med andre typer korn, som f.eks. hvedekerner eller rugkerner. Flækærterne kan skiftes ud med kogte linser, bønner eller kikærter.

Ingredienser

Svampefrikadeller

75 g perlebyg
100 g flækærter
1 løg
2 fed hvidløg
1 rød chili
250 g champignon
½ tsk spidskommen
1 tsk salt
1 håndfuld persille
2 spsk rasp
1 spsk rismel (eller hvedemel)
1 dl vand (kogevand fra perlebyg eller flækærter)
½ usprøjtet citron (både skal og saft)
vindruekerneolie (eller anden neutral olie til stegning)
friskkværnet peber

Flækærtehummus

200 g grønne kogte flækærter (brug ca. halv vægt, hvis de er tørrede)
2 fed hvidløg
30 g solsikkekerner
5 spsk rapsolie
salt
friskkværnet peber
æbleeddike
citronsaft

Sprød gulerodssalat

3 gulerødder
1 skalotteløg
1 håndfuld mynte
1 spsk citronsaft
2 spsk olivenolie

Find opskriften i Meyers Grøn Mad

Find bogen her