Brug sommerens eksotiske stikkelsbær

Sommeren er fuld af søde bær, der modner trinvin henover sæsonen. Men midt i blandt de modne bærbuske af hindbær, solbær og ribs finder vi også stikkelsbærrene. De syrligtsøde bær, som er en smule overset i haven, men som virkelig har en fantastisk, nærmest eksotisk aroma. Det gør dem velegnede i det salte køkken, ikke mindst sammen med bitre grønsager som majroer. Vælg gerne de grønne bær, og lad dem sammen med æblecider og korianderfrø give smag til en stor, flot kylling.

De vidunderlige stikkelsbær

Stikkelsbær er et vidunderligt bær med en fantastisk aromatisk, nærmest eksotisk smag – især de røde stikkelsbær kan smage, som havde de groet et eller andet sted i regnskoven. Grønne stikkelsbær er lidt mindre søde og har en mere syrlig, citrusagtig smag.

Det kan desværre være ret svært at finde stikkelsbær i butikkerne, selv når sæsonen er på sit højeste. Så har du adgang til en have eller en anden plet jord et sted, er det bare om at plante en stikkelsbærbusk eller to – de er nemme at få til at gro. Klimaet i Norden er noget nær ideelt for bær. Den lange modningsproces og de mange lyse timer betyder, at bærrene får en høj koncentration af syre og sødme. Det er blandt andet denne balance, der gør et bær som stikkelsbærret så alsidigt. Det fungerer fremragende i kager, desserter og syltetøj, men smager lige så godt i en sur-sød relish, chutney eller kompot, der serveres til f.eks. ost, stegt sild, makrel eller anden fed fisk. Vil du parfumere stikkelsbærret, så kombiner det gerne med hyldeblomst, og kog en
blomsterskærm med i din kompot.

Stikkelsbær

"Ribes uva-crispa" er det latinske navn for stikkelsbær. Om sommeren danner stikkelsbærbusken dunede bær, som findes i røde, gule og grønne nuancer. Bærrene har en tyk skal, som gemmer på en syrligt-sød gelémasse. I Frankrig har de kendt til de grønne bær siden 900-tallet, i England fra år 1500, og herhjemme begyndte vi først at dyrke dem i 1800-tallet.

 • Det salte køkken

  Kylling med stikkelsbær

  Brug sommerens eksotiske stikkelsbær

  Stikkelsbær har en særegen, nærmest eksotisk aroma og masser af syrlighed, som gør dem velegnede i det salte køkken ikke mindst sammen med bitre grønsager som majroer. Vælg gerne de grønne bær, og lad dem sammen med æblecider og korianderfrø give smag til en stor, flot kylling. Server kyllingen med honningglaserede majroer og sprødt kyllingeskind.

  Se mere
 • Det søde køkken

  Stikkelsbærtærte med hyldeblomst

  Brug sommerens eksotiske stikkelsbær

  En skøn og nem tærte med sommerens friske stikkelsbær. De syrlige stikkelsbær passer perfekt sammen med en sød creme med hyldeblomstsaft.

  Find opskrift

Tip

Har du friske bær, der ikke bliver spist, kan de fryses ned og bruges henover året i smoothies og kager, ligesom sommerens kirsebær bliver et kærligt gensyn til jul, når du finder dem i fryseren og laver hjemmelavet kirsebærsovs til risalamanden.

 • Det søde køkken

  Stikkelsbærtrifli

  Brug sommerens eksotiske stikkelsbær

  Trifli er en skøn hverdagsdessert, som smager så dejligt ogsamtidig er nem at lave og variere. Her er triflien lagt sammenmed stikkelsbærgrød, men det kunne også være blommegrød lidt senere på sommeren, æblegrød i efteråret og rabarberkompot ved forårstid. Du kan sådan set lave trifli af en hvilken som helst type frugt eller bær – bare de kan koges til kompot eller grød. Det sprøde knas i triflien er en blanding af rugbrød og hasselnødder, der har fået en let karamellisering.

  Se mere
 • Det søde køkken

  Stikkelsbærgrød med hasselnøddeknas

  Brug sommerens eksotiske stikkelsbær

  Frugtgrød er en af de nemmeste desserter, der findes, lav gerne ekstra, den holder fint 5-6 dage i køleskabet og kan selvfølgelig nydes blot med lidt mælk og strøsukker. Du kan koge grød af både friske og frosne bær.

  Find opskrift
 • Det salte køkken

  Råmarineret rødtunge med stikkelsbær, hyldeblomsteddike, salturt og agurk

  Brug sommerens eksotiske stikkelsbær

  Her er det saften fra de syrlige stikkelsbær, der tilbereder fisken i løbet af natten, og sammen med hyldeblomsteddiken giver salaten en smag af dansk sommer. Du skal være tidligt ude med planlægningen, da fisk, der skal råmarineres, også skal fryses et døgn forinden. Du kan bruge andre hvide fisk som pighvar, slethvar, søtunge eller torsk. Server den som en let frokost eller en forret, gerne med grillet brød.

  Find opskrift