Tilbage til opskrifter

Kylling med stikkelsbær

  • Kylling med stikkelsbær

Stikkelsbær har en særegen, nærmest eksotisk aroma og masser af syrlighed, som gør dem velegnede i det salte køkken ikke mindst sammen med bitre grønsager som majroer. Vælg gerne de grønne bær, og lad dem sammen med æblecider og korianderfrø give smag til en stor, flot kylling. Server kyllingen med honningglaserede majroer og sprødt kyllingeskind.

Sådan gør du

Kylling - Dagen før

Drys kyllingen indvendigt og udvændigt med salt, dæk den til, og sæt den i køleskabet til dagen efter.

Kylling På dagen

Flå skindet af fuglen med hænderne – det gør ikke noget, at det går lidt i stykker. Skær de nøgne lår over i 2 stykker og prøv at ramme leddet mellem overlår og underlår. Del brystet i 2-3 stykker. Gem vinger og ryg til bouillon.

Tænd for ovnen på 140°. Bred kyllingeskindet ud på bagepapir på en bageplade, og drys med lidt fint salt. Læg evt. et stykke bagepapir oven på skindet, og læg en anden bageplade oven på, så du bager "i pres". Bag i 25- 30 minutter, til skindet er gyldent og sprødt.

Varm en tykbundet bred gryde op med en god sjat olie. Brun kødet på alle sider i gryden. Pil løg og hvidløg, og hak dem groft. Kom løg og hvidløg i gryden med kødet, og sauter dem let sammen med korianderfrøene. Tilsæt stikkelsbærrene, æblecider og bouillon, og lad det braisere under låg. Tag bryststykkerne op af gryden efter ca. 20-25 minutter. Lårene skal have ca. 50-60 minutter mere, før de er klar, og tag så også dem op af gryden.

Kog bouillonen ind, til ca. 4-5 dl. Juster sovsens konsistens med meljæv- ning, og kog sovsen igennem. Smag til med salt og peber, og juster evt. smagen med lidt æbleeddike og honning.

Majroer

Vask og skyl majroerne, og skær dem i grove stykker. Sauter dem på en pande med lidt god, koldpresset olie og lidt honning, så honningen trænger ind i majroerne. Krydr med salt. Halver stikkelsbærrene, og lad dem få varmen på panden sammen med majroerne.

Servering

Kom kyllingestykkerne i sovsen, og varm retten op. Snit strandtrehagen eller korianderen, og vend det i retten. Læg majroerne på toppen, og fordel det knuste, knasende kyllingeskind oven på retten. Server med f.eks. nye kartofler eller perlekorn.

Tip

Flå og parter evt. fuglen dagen før, drys kødet med ½ til 1 tsk. salt, og sæt det i køleskabet. Når jeg som her bruger parteret kylling, gemmer jeg altid skroget i fryseren. Når jeg så har mange skrog, koger jeg en stor grydefuld fond, der både kan bruges til smagsforstærker i simreretter og til en suppe.

Ingredienser

Kylling

1 hel kylling
1 tsk fint salt
1 stort løg
4 fed hvidløg
1 spsk korianderfrø
125 g stikkelsbær
3 dl tør æblecider eller tør hvidvin
3 dl fjerkræbouillon
1 håndfuld koriander

Majroer

4 majroer
1 spsk honning
125 g stikkelsbær

Desuden

Fint salt
Neutral olie til stegning
meljævning
havsalt
Friskkværnet peber
æblecidereddike
honning
koldpresset rapsolie

Find opskriften i Meyers Simremad

Find bogen her