... og grisen
HOS SLAGTEREN
Kødstykket skal være ens i tykkelse/højde for at opnå den bedste spisekvalitet.
Bed slagteren om at skære stegen af det stykke af svinekammen, som går fra mørbradenden og op til 5. ribben, uden mørbradklods og ben. Stykket vejer maks. 2,5 kg. Beregn 200 g råt kød pr. person. Det svarer til ca. 3 skiver tilberedt kød af ½ cm’s tykkelse.
BRUG STEGETERMOMETER
Vælg et stegetermometer, hvor du selv kan bestemme centrumtemperaturen – dem der er indstillet til kødtyper giver alt for høj temperatur til svinekød.
Stik stegetermometret ind midt i stegen fra siden. Mål ovenpå stegen, hvor langt nålen skal stikkes ind for at ramme midten. På den måde bliver der kun én skive kød med hul fra nålen.
Ved centrumtemperatur på 62° er svinekammen rosa, ved 65° svagt rosa, og ved 68-70° er stegen gennemstegt. Jo højere ovntemperatur, desto mere vil centrumtemperaturen i stegen stige i minutterne efter, den er taget ud af ovnen.
Svinekød er mest saftigt og mørt, når det steges til ca. 60°. Svinekam og andre hele kødstykker og skiver heraf må gerne være rosa indeni ved servering. Bakterier findes kun på kødets overflade og de er uskadeliggjort ved tilberedningen.
FLÆSKESTEG – HVIS DU HAR ET STEGETERMOMETER
Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum – men undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok – især ikke i siderne. Kom salt ned mellem de enkelte svær. Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt. Læg sammenkrøllet staniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret. Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200°.
Mærk om sværen er sprød, når centrumtemperaturen er 55°.
Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200°, indtil centrumtemperaturen er 65°
Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250°, indtil centrumtemperaturen er 65°. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
FLÆSKESTEG – HVIS DU IKKE HAR ET STEGETERMOMETER
Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum – men undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok – især ikke i siderne. Kom salt ned mellem de enkelte svær. Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt. Læg sammenkrøllet staniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret. Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200° og lad stegen stå i ca. 1½ time.
LAVTEMPERATURSTEGNING AF FLÆSKESTEG
Kødet bliver mere mørt og saftigt, når det steges ved lav ovntemperatur – langtidsstegt flæskesteg. Det afgørende for resultatet er at bruge stegetermometer, da stegetiden varierer meget fra ovn til ovn. Gør stegen klar som beskrevet ovenfor. Stik et stegetermometer ind midt i kødet, og stil stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 100°. Når kødets centrumtemperatur er 50°, skrues ovnen op på 250°, indtil centrumtemperaturen når 65°. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk undervejs.
SPRØD SVÆR
Rids sværen smalt og helt ned til kødet. Rids sværen med ½ cm’s mellemrum, og undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter, nogle gange er ridserne ikke dybe nok, specielt ikke i siderne. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær, og sørg for at sværen ligger vandret under stegningen. Det kan du f.eks. gøre ved at lægge staniol eller kartoffelstykker under stegen i den laveste side. Hvis du vil have boblende svær, skal ovnens temperatur op på 225-250°.
NÅR SVÆREN ALLIGEVEL IKKE BLIVER SPRØD
Ingen panik! Tag stegen ud af ovnen, når den har opnået en centrumtemperatur på 65°. Skær sværen af stegen, og del dem, så de ligger en og en. Læg dem i en bradepande, og skru ovntemperaturen op på 225-250°. Pak stegen i staniol imens, så den holdes varm. Hold øje med at sværene ikke bliver for mørke, og lad dem stege, til de er sprøde. Vend dem nogle gange undervejs.
FLÆSKESTEG AF NAKKEKAM
Flæskesteg af nakkekam steges som svinekam ved 200°. Dog stilles kødet nederst i ovnen – og stegetiden er 2-2½ time. Centrumtemperaturen skal være 80°. Ved lavtemperaturstegning steges ved 100° til en centrumtemperatur på 65°. Derefter 250° til 80°.
FLÆSKESTEG AF SKINKESTEG
Flæskesteg af skinkesteg steges som svinekam. Stegetiden er dog kun ca. 1 time. Centrumtemperaturen skal være 65°. Ved lavtemperaturstegning steges ved 100° til en centrumtemperatur på 55°. Derefter 250° til 65°.
RIBBENSSTEG
Sættes midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200°. Stegetid 1½ time – husk at man ikke kan bruge stegetermometer til ribbenssteg, hvis nålen rammer fedt eller ben vil den vise forkert temperatur. Ved lavtemperaturstegning steges ved 100° i 2-2½ time, herefter ved 250° indtil sværen er sprød. Skær fedtkanten af mellem kød og svær – så halveres fedtindholdet.