Økologirådgivning

Hvis I ønsker at styrke økologien, kan vi hjælpe jer i mål, uden at det går ud over økonomien. Vores metode sikrer samtidig et løft af madkvaliteten, som et direkte middel til at nå økologimålene.

Principper for økologiomlægning

Hvert køkken har sin egen vej til økologi, men der er ofte fællesnævnere. Følgende indsatsområder vil typisk indgå, med forskellig vægtning:

BRUG ØKONOMISTYRING SOM VÆRKTØJ – omlægningspotentialet ved skærpet økonomistyring er ofte stort

KØB BEVIDST IND – arbejd målrettet med indkøbsaftaler og løbende indkøbspraksis

LAV MAD FRA BUNDEN – halv- og helfabrikata er dyre løsninger, især de økologiske

MINIMER MADSPILD – det giver luft i budgettet og styrker også bæredygtighed

LAV MAD EFTER SÆSONERNE – det giver tilgængelighed af økologi til den bedste pris

BRUG KØD PÅ EN NY MÅDE – brug de billigere/større udskæringer og forarbejd i eget køkken

Processen

Vi tilrettelægger omlægningsprocessen sammen med jer. Vi arbejder typisk med følgende overordnede proces-model:

  • Kick off med relevante ledere og medarbejdere
  • Afdækning i køkkenet – hvad er netop jeres vej til økologisk drift
  • Omlægningsplan med tidshorisonter fastlægges
  • Opkvalificering og løbende rådgivning v/ Meyers Madhus' økologirådgivere med fokus på omlægning i praksis
  • Opfølgning og forankringsplan, herunder assistance til ansøgning om Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke

Erfaringsgrundlag

  • Vi gennemfører økologiomlægning for et stort antal offentlige køkkener, fra de helt små til de store produktionskøkkener, i et omfattende samarbejde med Københavns Kommune. Omlægningen sker med uændrede driftsbudgetter
  • Vi har gennemført også økologiomlægning for private virksomheder, herunder f.eks. hotelkøkkener
  • Meyers Contract Catering, der leverer mad til arbejdspladser over hele landet, har gennemført den hidtil mest ambitiøse økologiske omlægning blandt større kantinevirksomheder i Danmark
  • Vores mål er at udbrede økologi, i så vidt muligt omfang muligt og vi har startet med os selv; i Meyers Madhus har vi Det Økologiske Spisemærke i guld (90-100% økologi)

 

Økologi og kvalitet

Når man omlægger til økologisk drift, uden at øge omkostningerne, spiller en række af de mest nødvendige omlægningstiltag tæt sammen med en kvalitetsdagsorden. For eksempel indsatsen mod at udfase dyrt præfabrikata til fordel for billigere friske råvarer i sæson. Det kræver tilberedning fra bunden med dagslevering af friske råvarer og løfter dermed køkkenets håndværks- og kvalitetsmæssige profil. Slutresultatet er ikke alene mere økologi for de samme midler, men også bedre måltider. Meyers Madhus går til økologiomlægning med det udgangspunkt, at et kulinarisk løft ikke skal ses som en konkurrerende dagsorden, men derimod et værktøj i økologiomlægningen. Også derfor brænder vi for økologiomlægning.

Vi samarbejder både med private og offentlige aktører, eksempelvis Københavns Kommune –maaltider.kk.dk/indhold/oekologi