Sådan gør du
Udblød gulærterne i koldt vand i mindst 5 timer, hæld vandet fra, og kog ærterne i rigeligt friskt vand i 40-45 minutter, til de er møre. Dræn ærterne i et dørslag over en skål, så du gemmer kogevandet.
VSkær løget i halve ringe. Skræl ingefæren, og hak den sammen med chilien. Steg løg, ingefær og chili i olien, til løgene glasklare. Skær kartoflerne i små tern – ikke meget større end 1 x 1 cm. Kom dem i gryden sammen med ca. 2½ dl af kogevandet fra gulærterne. Tilsæt stødt koriander, garam masala, spidskommen og gulærter, og lad det hele simre i 20-25 minutter uden låg. Hvis det er ved at koge tørt, så spæd op med lidt mere kogevand. Det færdige fyld skal dog ikke være for vådt. Rør til sidst de grønne ærter, smør og hakket koriander i fyldet, og tag gryden af varmen. Smag til med salt og peber.
Skær filodejen ud i rektangler på 15 x 25 cm. Placer en smule fyld på midten af den ene halvdel i længden, så der er frie kanter omkring fyldet. Nu skal samosaen foldes: fold fra et af hjørnerne på den del, hvor du har placeret fyldet indtil midten, så fyldet er dækket. Fold spidsen af den trekantede del, som rummer fyldet, hen til modsatte ende. Fold den sidste frie del hen over samosaen, og pres dejen en smule sammen.
Varm olien op til 180°, eller til den syder og bobler omkring en tændstik uden svovl. Fritér samosaerne 1 eller 2 ad gangen, til de er let gyldne og sprøde – ca. 3-4 minutter.
Ingredienser
100 g tørrede gulærter (søg efter gulärt på nettet; alternativt flækærter eller kikærter)
1 løg
3 spsk vindruekerneolie
1 spsk frisk ingefær
1 frisk chili (rød eller grøn)
200 g kartofler
1 tsk stødt koriander
1 tsk garam masala
2 spidskommen
100 g grønne ærter
30 g smør
1 håndfuld frisk koriander
1 filodej
1 liter vindruekerneolie (eller anden neutral olie) til fritering