Tilbage til opskrifter

Pain au chocolat

  • Opskrift på pain au chocolat

De franske 'chokoladebrød' kan fryses rå og tages op, efterhånden som du ønsker at bage dem. Sæt de frosne pain au chocolat'er i køleskabet, aftenen før de skal bages, og lad dem tø op og samtidig hæve stille og roligt natten over. Næste morgen tages de ud på køkkenbordet hvor de skal stå 1 time og få stuetemperatur, inden de bages som normalt. Ubagte pain au chocolat'er kan holde sig i fryseren i maksimum 1 måned.

Sådan gør du

Hæld det kolde vand i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, det kolde hvedemel samt sukker og salt, og ælt dejen sammen i 3–5 minutter på maskine eller i hånden til du har en fast, kold dej. Læg dejen i køleskabet i 30 minutter.

Læg smørret mellem to stykker bagepapir, og bank det ud med en kagerulle til en firkant på ca. 15 x15 cm. Undgå at arbejde for meget med smørret, da det så vil blive blødt. Tag dejen ud af køleskabet, og tryk den ud på et meldrysset bord, så den kommer til at måle ca. 25x25 cm. Læg smørret på midten af dejen, og fold alle 4 dejsider ind over smørret, så du får en lille firkant. Tryk forsigtigt dejen lidt fladere, og sæt den så i køleskabet igen i ca. 30 minutter, til den er gennemkold.

Tag dejen ud, læg den på det meldryssede bord, og rul forsigtigt dejen aflang så den bliver ca. 1 cm høj. Fold de 2 ender ind mod hinanden, og fold 1 gang til, så du får 4 lag smør, og sæt dejen i køleskabet igen. Vent 30 minutter, gentag så den samme rulleprocedure en gang til, og sæt dejen på køl bagefter. Lad dejen blive gennemkold – det tager ca. 30 minutter.

Tag dejen ud af køleskabet, læg den på et meldrysset bord, og rul den ud til en 3–4 mm tyk bane som er ca. 60 cm lang og 10 cm bred. Skær banen i 10 stykker, fordel den hakkede chokolade i en stribe på tværs af hvert dejstykke, men ikke helt ud til kanten. Luk hvert dejstykke ved først at folde den ene halvdel ind over chokoladen og trykke den godt i enderne, og så den anden halvdel ind over den første, så pain au chocolat’en er lukket. Tryk den igen godt i enderne, og læg ’brødene’ med folden nedad på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve til dobbelt størrelse, ca. 1–2 timer.

Pensl chokoladebrødene med sammen pisket æg, og bag dem i en 220° varm ovn i ca. 12-14 minutter til de er flotte og gyldne. Lad dem afkøle på bagepladen.

Ingredienser

2 ½ dl koldt vand
1 æg
30 g gær
500 g koldt hvedemel (opbevaret i fryseren natten over)
60 g sukker
10 g havsalt
250 g koldt smør til indrulning
200 g grofthakket chokolade f.eks. Caraïbe 66% fra Valrhona
1 æg til pensling