Tilbage til opskrifter

Kold hvidløgssuppe med hvide bønner, grønne tomater og ristede mandler

En skøn, kold suppe, der har rod i den spanske ajo blanco og får lidt ekstra fylde fra hvide bønner. En afkølet suppe som denne er en skøn måde at starte et måltid på en lun aften i det tidlige efterår, når man begynder at kunne få de grønne tomater, der her giver en skøn friskhed til suppen.

Sådan gør du

Urteolie

Fjern de groveste stilke fra urterne, og sørg for, at de er godt dryppet af. Kom dem i en høj blender med olien, og blend i nogle minutter, til olien er helt mørkegrøn og blenderen begynder at blive lun.

Kør olien gennem en sigte – men stamp ikke for meget i den, da du så vil presse for meget væde ud af urteresterne. Opbevar i en lukket beholder i køleskabet.

Suppe

Udblød bønnerne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer. Hæld vandet fra, og kog bønnerne i rigeligt letsaltet vand i 50-60 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra.

Rist mandlerne på en tør pande, til de får lidt farve. Tag panden af varmen, og kom 1 spsk. vand på sammen med lidt salt. Lad vandet fordampe omkring mandlerne (sæt panden tilbage på lavt blus, hvis nødvendigt).

Pil hvidløgsfeddene, og kog dem i 12-15 minutter i letsaltet vand.

Skær de grønne tomater i halve, og skrab indmaden ud i en skål. Kom tomatkødet i en høj blender sammen med de kogte hvidløg, bønner, grøntsagsbouillon, hvedebrød, olivenolie og citronsaft. Blend til en glat cremet suppe, og smag til med salt og peber.

Spis suppen med grøn olie, indmaden fra de grønne tomater, kviste af bronzefennikel og grofthakkede saltristede mandler.

Ingredienser

Suppe

125 g tørrede hvide bønner
50 g mandler
8 fed hvidløg
2-3 grønne tomater
8 dl grøntsagsbouillon
2 skiver lyst hvedebrød
1 dl olivenolie
Saft fra 1 citron
Salt og peber
2 spsk urteolie
2 håndfulde bronzefennikel eller kørvel

Urteolie

2 håndfulde bløde krydderurter (f.eks. dild, persille, kørvel, basilikum, estragon)
2 dl vindruekerneolie

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her