• Opskrift på klejner

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Kom mel, sukker, koldt smør, kardemomme og hjortetaksalt i en skål, og smuldr det sammen. Tilsæt letmælk, æg og fintrevet citronskal, og ælt dejen godt igennem. Lad dejen hvile tildækket et par timer i køleskabet

Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord, og skær den ud i rudeformede kager, og rids hver kage i midten – brug en gammeldags klejnespore, hvis du har sådan en. Vrid klejnerne ved at trække den ene spids igennem hullet i midten, og læg dem så på et fad. Det er vigtigt, at du har vredet over halvdelen, inden kogningen begynder.

Varm palminen op i en tung og stabil gryde, og test med enden af en tændstik, om den er kogeklar – syder det omkring tændstikken, kan du begynde at koge klejnerne. Kom ikke for mange i gryden ad gangen, for hvis de rører hinanden for meget, risikerer de at klistre sammen.

Kog klejnerne, til de er gyldne på begge sider – husk at vende dem undervejs. Fisk klejnerne op med en hulske, og læg dem til afdrypning på fedtsugende papir. Fortsæt kogeriet, til du har det ønskede antal klejner, og sørg for, at palminen har en god temperatur hele tiden, ellers bliver klejnerne grå og kedelige. Spis klejnerne friskkogte. Evt. med et lille drys florsukker.

Tip

De klejner, der ikke spises med det samme, kan opbevares i en lufttæt kagedåse, men de taber så absolut i kvalitet, og jeg foretrækker selv kun at bage de klejner, vi skal spise, og så opbevare dejen i køleskabet og koge klejnerne efterhånden. På den måde er de helt friskkogte, når de lander på kagetallerknen, og dejen kan sagtens holde sig over nogle dage (og når de dage er gået, er vi egentlig også klejne-mætte).

Ingredienser

500 g hvedemel
125 g sukker
125 g smør
1 tsk stødt kardemomme
¼ tsk hjortetaksalt
2 spsk letmælk
3 æg
½ citron (fintrevet skal)
2 palmin til kogning

Find opskriften i Meyers julemad


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    To generationer: Søde sager i juleudgave

    Vi skruer op for julehyggen i Madhusets køkkener og kaster os over nogle af favoritterne fra det søde julekøkken. I lærer bl.a. at lave jødisk-inspireret småkager med kanelsukker og arbejde med dej så der kan laves julesnurrer. Man skal minimum købe to billetter til vores to-generationer arrangementer. Vi anbefaler, at børnene er fyldt 7 år. Der arbejdes i grupper, selvfølgelig så børnene er sammen med den voksne, de følges med.

    Læs mere og bestil

Denne æblegløgg er en klassiker i Meyers Deli og en forrygende sjælevarmer på de kolde vinterdage. Den kan nydes af både store og små, da den er lavet uden alkohol. Se hvordan du kan lave den selv.

Sådan laver du æblegløgg derhjemme