Giv dig i kast med kål på nye måder: kongen af vinterkøkkenet

I vinterhalvåret har den bastante kål været fundamentet for vores nordiske kost siden vikingetiden. Faktisk regnes kål for at være den ældste kendte grøntsag og oldtidens ’kålgårde’ fortæller os sågar, at de spændstige kål har holdt os i live i mere end 1000 år.

For mens køkkenhaven ligger stille hen, og der er længe til de første spæde skud dukker frem, når frosten slipper dit greb, står kålen ret og rank i en mangfoldighed af former og farver. Efterårssorterne har ligefrem godt af lidt frost i kinderne, så sødmen udvikler sig, og smagen bliver mere mild.

Vi kender alle de krusede, røde, grønne og hvide kål, og du har sikkert også set de høje, dekorative ranker med letbitre rosenkål. Men husk også den eksotiske romanesco, som er en underfundig krydsning mellem blomkål og broccoli, ligesom palmekål, savoykål, glaskål og pak choi også er vidunderlige. Fælles er, at den store kålfamilie indeholder masser af vigtige vitaminer og næringsstoffer og kan blive til dejlige måltider gennem hele vinteren.

Her i årets første måned vil vi gerne slå et slag for, at vi alle bliver bedre til at sætte grøntsagerne i centrum, og i denne uge sætter vi spot på kålen.

Nedenfor viser vi dig, hvordan du kan få det bedste frem i de grønne, røde, hvide, spidse, krøllede kål.

Vidste du at…

I de nye kostråd, som blev lanceret sidste år, er kål fremhævet som en af de grøntsager, danskerne bør have med i deres kost, hvis de vil spise sundt og klimavenligt. Fordi kål er en meget alsidig plante, kan man året rundt dyrke forskellige kåltyper. Derfor vil der næsten altid være lokaldyrkede, danske kål i supermarkederne.

Kåls mange egenskaber

En af kålens fantastiske kvaliteter er dens kræftforebyggende effekt. Derfor giver det ekstra god mening at spise mere kål. Kål tilhører familien af korsblomstrede planter, der indeholder stofferne glukosinolater. Disse stoffer er det, der kan give visse kåltyper en bitter eller skarp sennepspræget smag. Tilstedeværelsen af glukosinolater i kål kan virke kræfthæmmende, og det gør sig særligt gældende i broccolien. Forskning har vist, at risikoen for at udvikle kræft i lunge, bryst, tarm og prostata mindskes hos de personer, der spiser meget broccoli og andre kålvarianter. Det er derfor oplagt at prioritere kålrige måltider både på grund af smag og sundhed.

Dyrk din egen kål

Hvis du dyrker et bredt udvalg af kål i haven, vil du være selvforsynende med kål næsten hele året. Og kålfamilien er stor, tænk bare på hvidkål, spidskål, rosenkål, savoykål, bladkål, grønkål, blomkål og broccoli for bare at nævne nogle. Hver med sin egen unikke smag og smukke ydre, der pynter i haven året rundt. Vil du gerne kunne høste spidskål, sommerhvidkål, broccoli og blomkål til sommer, skal du allerede i marts så dine frø, gerne indenfor. Fra maj kan du typisk købe små planter af de fleste slags kål til udplantning. Det kan være en hurtig og let måde at komme i gang med at dyrke kål i haven. 

Oplev kålen på ny

Selvom kålen har været en grundsten i den nordiske kost siden vikingetiden, kan det også være gavnligt at kigge mod verdenskøkkenet for at hente inspiration til at udvikle kålens fulde potentiale.
Du vil opleve, at kombinationen af kålsorterne fra vores breddegrader sagtens kan tåle at komme i selskab med de smagsnuancer og aromaer, vi kender fra køkkener i varmere himmelstrøg.
Prøv nogle af vores opskrifter og bliv inspireret af, hvordan man kan trække kålen en tur til Nordafrika eller Mexico og tilbage igen. Det udvider tilberedningsmulighederne og gør det lettere og sjovere at skrue op for kålen på tallerkenen.

  • Gratineret hvidkål og hasselnøddefars i lag med frisk æble-kålsalat

    Et solidt vintermåltid, der nærmer sig kålens og nøddernes bud på en lasagne – med masser af smag og saftighed. Hvidkålens evne til at blive bedre og bedre i en lang tilberedning bliver udnyttet til fulde her.

    Opskrift
  • Rosenkålssalat med kikærter

    En dejlig mættende salat med sprøde rosenkålsblade, æbler og kikærter. Salaten kan spises som den er, eller bruges som tilbehør.

    Opskrift
  • Cremet blomkålssuppe med grøn harissa

    En enkel suppe med et lidt spicy drys af urter, krydderier og chili. Har du ikke tid eller ingredienser til at lave grøn harissa, så top med lidt grofthakket persille, olivenolie og sort peber.

    Opskrift
  • Glaskålstacos med pintobønner og guacamole

    Her kombineres mexicansk street food med nordiske råvarer til nemme, sprøde og friske glaskålstacos med bønner.

    Opskrift
  • CITRONBAGT TORSK OG HVIDKÅL

    Hvidkål står lidt i skyggen af andre gode kåltyper som spidskål og grønkål. Det er synd. Hvidkål får f.eks. en virkelig god smag og konsistens, når den bliver bagt ved høj varme som her. Brug et stykke groft hvedebrød til at søbe saften fra kål, citron og den bagte fisk op med.

    Opskrift
  • Spørg 'Det Grønne Råd'

    Hvem går du til, når plantefarsbrødet skiller, grøntsagsfrikadellerne flyder eller bælgfrugterne ikke bløder op som forventet? Og hvad er egentlig kokkenes egne vegetariske og veganske favorit-opskrifter?

    Du går til Det Grønne Råd som i år består af faglig chef i Meyers Madhus, Bo Frederiksen, køkkenchef, Jonas Boelt og Claus Meyer.

    Læs mere