En grøn start på året

2023. Vi vender kalenderblad. Lyset kommer tilbage. Med nytåret er det tiden til forventning og fornyelse, tid til at skifte fokus. Nu løfter vi hovedet, ser fremad - og indad - og træder forsigtigt ud i et helt ubrugt år.

Selv puster vi ud efter en travl december, og gør klar til en ny start og et nyt år. Vi får lyst til grønnere, friskere og sprødere måltider, vi ser frem mod simrende samvær med folk, vi holder af, involverende events og spændende nyheder. Snart skal vi forbinde os med hinanden igen, dele ud og bygge videre, og vi skal huske hinanden.

Kom med på en grøn start på året

Vi vil gerne invitere dig med på en grøn start. En januar uden løftede pegefingre og afsavn, men i stedet med fornyet energi, nye perspektiver og grønne måltider, der smager vidunderligt.

Hele måneden stiller vi skarpt på alt fra kål til kikærter og opjusterer din grønne værktøjskasse, så du selvsikkert kan præsentere familien for smagstætte livretter med grøntsagerne i centrum. Vores kokkeeksperter deler ud af de bedste tips til at få planterne ind i hverdagen, og senere på måneden tager vi fuldkorn og dit daglige brød under kærlig behandling, ligesom vi kigger dybt ned i bælgfrugternes mangfoldige verden. I vores køkken har vi også grønne nyheder i ærmet, som vi glæder os til at løfte sløret for senere på måneden.

Vi ser frem til en tætpakket januar fuld af grønne madoplevelser og energifyldte oplevelser sammen med jer.

”Kød med tilbehør” er formlen for næsten alle de populære retter i den danske madtradition. Prøv at vende det på hovedet, og start med at spørge dig selv, hvilke grøntsager du har lyst til.

 • En grøn start på året

  Grønne opskrifter

  Vegetariske måltider

  Burgeren her ligner umiddelbart en klassisk burger, men er helt grøn og fyldt med smag fra både bearnaisen og de semitørrede tomater.
  Find burgeren sammen med massevis af vores andre spændende, grønne opskrifter, der smager hamrende godt og med garanti spreder smil omkring bordet.

  Læs mere
 • En grøn start på året

  De gode grønne greb

  Få det bedste ud af grøntsagerne

  Hvis du er blevet lun på de grønnere spisevaner, hvor grøntsagerne fylder godt på tallerkenen, så får du her seks gode tips til, hvordan du bygger et velsmagende, tilfredsstillende og mættende grønt måltid op.

  Find flere grønne opskrifter og tips til vidunderlige, vegetariske måltider i vores kogebøger 'Meyers Grøn Mad' og 'Grønne proteiner'.

  Se mere
 • En grøn start på året

  Jagten på grøn umami

  Den femte grundsmag

  Umami fuldender samen med surt, salt, bittert og sødt det lille, eksklusive selskab af grundsmage, som vi kan opfatte med tungen. Beskrivelserne af umami er typisk mere vævende end de andre grundsmage. Man taler f.eks. om en 'fyldig', sødlig smag, der ikke er det samme som sødt.

  Umami kommer primært fra såkaldte glutamater, som dannes i forbindelse med almindeligt køkkensalt. De råvarer der kan give mest umami, er en del grønne - særligt tomater, majs, kartofler, tang, svampe, bælgfrugter og nødder. Blandt grøntsagerne er modne tomater i en klasse for sig.

  Helt generelt er det de langsomme processer, der giver umami: simren, fermentering, lagring, bagning, tørring og modning er nøgleordene.

 • En grøn start på året

  Råvarer i januar

  Spis efter sæsonen

  Måske er du hoppet ind i 2023 med ønsket om grønnere spisevaner, og da er sæsonens skifte et vigtigt pejlemærke. Det sikrer dig både de råvarer, der er friskest og smager af mest, men du vil også opleve, at fisk, grøntsager og frugter er billigere og sundere, når du vælger efter årstiden.

  I januar står de smukke grønkålsstokke stadig og strutter i køkkenhaven. Under jorden er rødbeder, persillerod og pastinak klar til at blive høstet, og de umamitætte østershatte bruger vi også flittigt af, ligesom vinteræbler- og pærer også hænger på grenene.