’Madskolen’ åbner døren til arbejdsmarkedet

For få uger siden trak en gruppe unge fra Hillerød og Halsnæs kommuner i forklædet for første gang. De næste 26 uger skal de sammen med kokke fra Meyers Madhus og socialfaglige medarbejdere fra A2B være en del af ’Madskolen’, som er et nyt projekt, der handler om at få personer med kognitive handicap i beskæftigelse i fødevarebranchen.

Ideen til projektet bunder i, at mange restauranter, kantiner og cafeer kæmper med at finde arbejdskraft. Samtidig har en stor gruppe mennesker med kognitive handicap svært ved at finde en arbejdsplads, som kan rumme dem og tilbyde fleksible rammer, selvom de har masser at tilbyde. Derfor er vores håb, at ’Madskolen’ kan blive bindeleddet, der får de to ender til at mødes.

På Madskolen får deltagerne et forklæde på, og de lærer at lave mad fra den første dag. Vi træner vi dem i, hvad det vil sige at passe et job og indgå i relationer med kolleger og kunder. Samtidig ser vi på, hvilke ressourcer den enkelte kan bidrage med i en virksomhed i fødevarebranchen og matcher det med en konkret virksomhed. På den måde tror vi på, at vi kan nå målet om at få flere med kognitive handicap i job,” siger Iben Nielsen, markedschef i rådgivervirksomheden A2B, der står for den socialfaglige indsats i projektet.

Projektet er et samarbejde mellem Meyers Madhus og rådgivningsvirksomheden A2B, og sammen med Hillerød og Halsnæs Kommuner har vi fået tildelt 3,6 mio. kr. af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til at finde en ny vej til at få personer med kognitive handicap – fx autisme eller ADHD - i job.

Konkrete opgaver

Meyers Madhus sikrer den madfaglige træningsbane for deltagerne i projektet gennem workshops, hvor deltagerne får hænderne i råvarerne og prøver kræfter med konkrete køkkenøvelser og madlavning. I Meyers Madhus arbejder vi i store dele af vores projekter med at igangsætte sociale forandringer med maden og måltidet som omdrejningspunkt.

Vi oplever dagligt, hvad sanseligheden og glæden ved mad og måltider kan i forhold til at flytte og motivere personer. Mange processer i et køkken kan brydes ned til meget konkrete opgaver, som kan være et godt sted at begynde for personer med kognitive handicap og udvikle sig fra. Derfor har vi meget store forventninger til, hvad vi kan opnå med dette projekt,” siger Dorthe Petersen, som er direktør i Meyers Madhus.

Nye veje til beskæftigelse

Begge involverede kommuner sagde straks ja, da de blev spurgt om at deltage i projektet, og i Halsnæs Kommune er forventningerne høje:
Vi vil altid gerne være med til at finde nye veje for at flytte borgere i beskæftigelse. Med dette projekt er vi med til at sikre virksomheder i kommunen den arbejdskraft, som de i høj grad mangler, og samtidig flytter vi en gruppe borgere meget tættere på et job, så det er en stor gevinst for alle,” siger Brian Borchersen Madsen, der er afdelingsleder i Halsnæs Kommune.

Thomas Elong, formand for Udvalget for Erhverv, Beskæftigelse og Turisme i Hillerød Kommune, supplerer:
Vi ved, at mange af vores virksomheder inden for fødevarebranchen nærmest skriger på arbejdskraft, og det er spændende og interessant, at vi nu undersøger, om vi kan være med til at opkvalificere personer med kognitive handicap, således at de får såvel faglige som personlige kvalifikationer, der gør dem attraktive for branchen. Hvis det lykkes, er det en ren win win-situation, hvor virksomhederne sikres arbejdskraft, samtidigt med at personer, som ofte kan have svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, kommer i arbejde,” siger han.

Madskolen fortsætter frem til slutningen af 2021.

Fakta

• Projektet "Madskolen for mennesker med kognitive handicap" er et samarbejde mellem Meyers Madhus og A2B
• Forløbet varer 26 uger, som er delt op i 13 ugers træningsbane og 13 ugers udebane, hvor deltagerne er i praktik i en virksomhed indenfor fødevare- eller restaurationsbranchen
• Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har støttet projektet med 3,6 mio. kr. ud af den samlede pulje på 21,2 mio. kr.