Tilbage til opskrifter

Stegt polenta med sprød salat

Polenta smager fantastisk i en sprød, stegt udgave. Her kommes det i en smurt form, afkøles og skæres herefter ud i skiver og steges eller grilles sprøde i olivenolie.

Sådan gør du

Polenta

Bring vand, salt og ½ dl olivenolie i kog, og tilsæt herefter polenta under omrøring, så det ikke klumper. Kog polentaen igennem på lav varme i 15-20 min. til en tyk grød, og husk at røre i det en gang imellem, så det ikke brænder på.

Tilsæt revet parmesan og citronsaft, så polentaen får en mere lind konsistens a la havregrød. Smag til med salt og peber. Smør et fad eller en form med lidt olivenolie, kom polenta i den, og bred den godt ud. Sæt så polentaen i køleskabet, så den sætter sig og bliver fast.

Skær den kolde polenta ud i skiver (i tykkelse som en skive rugbrød), og steg dem i lidt olivenolie på en varm pande, ca. 3-5 min. på hver side, til de bliver helt sprøde og gyldne.

Krydr polentaen med salt, og server med den sprøde salat på toppen som en vegetarret, frokostret eller som kartoffelalternativt tilbehør til en hovedret.

Salat

Lav imens salaten: Skær kålen ud i grove stykker, skyl den i koldt vand, kom den i et dørslag, og afdryp grundigt, før du kommer den i en skål.

Del æblerne i kvarter, og befri dem for kernehus. Skær æblerne ud i tynde både, og bland dem med kålen. Smuldr eller skær gedeosten ud i små stykker.

Vend kål, æbler, skvalderkål, plukket persille og gedeost med æblegastrik ogkoldpresset rapsolie, og krydr med salt og peber.

Æblegastrik

Karamelliser sukkeret i en gryde, til det er let gyldenbrunt. Tilsæt de hele peberkorn til karamellen og herefter eddiken. Lad det koge i 5-7 min., indtil sukker og eddike er kogt sammen til en blank sirup. Tag gryden af varmen, og hæld gastrikken i en skål, hvor den kan køle af.

Ingredienser

Polenta

5 dl vand
havsalt
½ dl olivenolie
100 g polenta
50 g friskrevet parmesanost
saft af 1 citron
friskkværnet peber

Salat

1 lille spidskål
2 æbler
60 g gedefeta
1 håndfuld skvalderkål
5 bredbladet persille
2 spsk æblegastrik
2 spsk koldpresset rapsolie
havsalt og friskkværnet peber

Æblegastrik

50 g rørsukker
5 hele sorte peberkorn
2 dl æbleeddike

Find opskriften i Almanak

Find bogen her

Madhåndværk

På vores madkurser med temaet madhåndværk, får du en grundig indføring i et væld af køkkenteknikker lige fra filetering af fisk til kreation af den perfekte bearnaise.