Tilbage til opskrifter

Polenta med østershatte og verbena-vinaigrette

Hvis du kan finde store, flotte østershatte, og steger dem, til de har en flot stegeskorpe og en let sej konsistens, får de næsten steak-karakter. Dressingen giver en frisk og lys overbygning til den fyldige og cremede polenta og de mørke svampe. Brug godt med friskkværnet sort peber her.

Sådan gør du

Vinaigrette

Hak skalotteløget så fint som muligt. Fjern stilk og kerner fra chilien, og hak også den helt fint. Saml løg og chili på skærebrættet, tilsæt kapers, rød skovsyre og citronverbena, og hak det hele sammen med en stor kniv. Overfør det hele til en skål, og rør det godt sammen med olivenolie, honning og eddike. Smag til med salt og peber.

Polenta

Bring vandet i kog i en gryde. Tilsæt polentaen under omrøring, og lad den koge igennem i mindst 5 minutter, mens du rører. Spæd evt. til med mere vand undervejs – polentaen skal være fri for klumper og have konsistens som en blød grød. Tag gryden af varmen, og rør revet ost og smør i. Smag til med lidt salt.

Svampe

Varm en stor pande rigtig godt op med olie. Steg store stykker østershatte på alle sider. Når svampene er ved at være brunede, så tilsæt smør, knuste hvidløgsfed og timian, og lad smørret bruse op. Brug en ske til at overhælde svampene med smørret, indtil svampene er færdigstegte – det er de, når de er godt brunede og er svundet en smule ind. Krydr med salt og peber.

Ved servering

Anret en god portion polenta på en tallerken, en stor stegt østershat – og gerne lidt af smørret. Top med et par skefulde af vinaigretten. Kværn peber over, og drys med grofthakket løvstikke.

Ingredienser

Vinaigrette

1 skalotteløg
1 chilifrugt
1 spsk kapers
1 bundt rød skovsyre
1 bundt citronverbena (eller citronmelisse)
2 spsk olivenolie
1 spsk honning
2 spsk æblecidereddike

Polenta

1 liter vand
200 g polenta
100 g fast ost
50 g smør

Svampe

3 spsk olie
2 g østershatte
4 spsk smør
2 fed hvidløg
1 håndfuld timian

Desuden

4 blade løvstikke

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her

Grønne Proteiner

Missionen bag bogen har været at finde frem til og formidle ikke bare nogle få skudsikre grønne proteinrige hverdagsklassikere, men at vise spændevidden inden for feltet – herunder at tænke i måltider snarere end retter – med det formål, at du som læser ud over forhåbentlig at opdage en række nye livretter, finder inspiration til at træde uden for bogen og skabe nye helstøbte grønne måltider selv.

Grønne proteiner: Klimavenlig hverdagsmad

"I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner fra planteriget, end vi gør i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi opnå større fortrolighed med råvarer, der i dag kun strejfer for tallerkener, men som kan danne grobund for en næsten endeløs række af velsmagende opskrifter"

Grønne Proteiner er spækket med forslag til grønne måltider hvis velsmag, kraft og dybde får selv inkarnerede kødspisere til at gå mætte og smilende fra bordet. 

Planteriget er fyldt med gode kilder til protein i alle former og farver. Bælgfrugterne, der tæller underkategorierne bønner, kikærter, ærter, linser og jordnødder, fylder mest i det landskab, men også et væld af nødder, korn, frø, tang, svampe og mørkegrønne grøntsager kan bidrage betydeligt til vores daglige proteinbehov. Det er denne gruppe af råvarer, der danner grundlaget for opskrifterne i bogen.

Opskrifter til et grønt hverdagskøkken

Med over 150 opskrifter til hele året tegnes et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste. De proteinrige fra planteriget som bælgfrugter, korn, frø, nødder og bladgrøntsager er i centrum for opskrifterne, der både trækker på hjemlige madtraditioner og visdommen fra kendte og mindre kendte køkkener fra hele verden. 

Læseprøve

Du kan få en læseprøve fra bogen her.

År: 2020
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Fotograf: Chris Tonnesen

Du kan finde bogen i boghandlere landet over, i Meyers Deli, i Meyers Bageri og købe den online hos Saxo.com.