Tilbage til opskrifter

Persillerodssuppe med gule ærter, enebær og æblecidereddike

Et nyt medlem af den store familie af supper på gule ærter, som er blevet spist på disse breddegrader gennem tiden. Her giver persillerødder en ret let suppe med en cremet sødme og kraft. Det ristede rugbrød giver en dejlig sprødhed på toppen, og hvis du rister det hårdt, så er det sprødt til sidste bid.

Sådan gør du

Skræl persillerødderne, og skær dem i mindre stykker. Tag en god håndfuld fra til senere. Hak løget groft. Rist begge dele i en gryde i lidt olie, til løget er glasklart – ca. 4-5 minutter ved svag varme. Kom flækærter, enebær og grøntsagsbouillon i gryden, og kog uden låg ved svag varme i 40-45 minutter, til ærterne er helt møre. Tilsæt æblecidereddike og fløde, og kog videre i 10 minutter.

Stavblend suppen, til den er helt glat. Smag til med salt og peber, og evt. lidt mere eddike.

Skær rugbrød i store grove tern, og rist dem godt sprøde i smørret sammen med de stykker af persillerødderne, du har taget fra. Anret suppen i skåle, og drys med rugbrød, stegte persillerødder og klippet karse, og servér straks.

Ingredienser

4 persillerødder (500 g)
1 løg
2 spsk vindruekerneolie
150 g flækærter
1 tsk knust enebær
1 ½ liter grøntsagsbouillon
2 spsk æblecidereddike
1 dl fløde
4 tykke skiver rugbrød
2 spsk smør
1 bakke karse
salt og peber

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her

Grønne Proteiner

Missionen bag bogen har været at finde frem til og formidle ikke bare nogle få skudsikre grønne proteinrige hverdagsklassikere, men at vise spændevidden inden for feltet – herunder at tænke i måltider snarere end retter – med det formål, at du som læser ud over forhåbentlig at opdage en række nye livretter, finder inspiration til at træde uden for bogen og skabe nye helstøbte grønne måltider selv.

Grønne proteiner: Klimavenlig hverdagsmad

"I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner fra planteriget, end vi gør i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi opnå større fortrolighed med råvarer, der i dag kun strejfer for tallerkener, men som kan danne grobund for en næsten endeløs række af velsmagende opskrifter"

Grønne Proteiner er spækket med forslag til grønne måltider hvis velsmag, kraft og dybde får selv inkarnerede kødspisere til at gå mætte og smilende fra bordet. 

Planteriget er fyldt med gode kilder til protein i alle former og farver. Bælgfrugterne, der tæller underkategorierne bønner, kikærter, ærter, linser og jordnødder, fylder mest i det landskab, men også et væld af nødder, korn, frø, tang, svampe og mørkegrønne grøntsager kan bidrage betydeligt til vores daglige proteinbehov. Det er denne gruppe af råvarer, der danner grundlaget for opskrifterne i bogen.

Opskrifter til et grønt hverdagskøkken

Med over 150 opskrifter til hele året tegnes et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste. De proteinrige fra planteriget som bælgfrugter, korn, frø, nødder og bladgrøntsager er i centrum for opskrifterne, der både trækker på hjemlige madtraditioner og visdommen fra kendte og mindre kendte køkkener fra hele verden. 

Læseprøve

Du kan få en læseprøve fra bogen her.

År: 2020
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Fotograf: Chris Tonnesen

Du kan finde bogen i boghandlere landet over, i Meyers Deli, i Meyers Bageri og købe den online hos Saxo.com.