Sådan gør du
Smelt sukkeret i en gryde ved svag varme, til det bliver til gylden, lysebrun karamel, pas på med for høj varme – karamellen kan hurtigt komme til at branke.
Fordel karamellen i en stor slip let-randform eller en gammeldags emaljeret randform (eller i 6-8 små ovnfaste forme).
Rør risengrøden op med kondenseret mælk, kornene fra den flækkede, udskrabede vaniljestang, fintrevet citronskal og æggene, og sørg for, at massen er blandet grundigt.
Fordel rismassen i randformen, og sæt den i en bradepande, og hæld kogende vand i, så det står halvt op om formen. Sæt bradepanden med formen i ovnen ved 150°, og bag risene i 40-50 minutter (hvis det er små forme, skal du regne med en bagetid på ca. 30-35 minutter).
Tag formen ud af ovnen, og lad karamelrisen køle helt af, først på køkkenbordet og siden i køleskabet.
Læg et fad hen over randformen, og vend med et snuptag karamelrisranden ud på fadet. Server den f.eks. med en frisk æblemos eller julens evigtgode lune kirsebærsovs.
Ingredienser
250 g rørsukker
1 liter kold risengrød
2 ½ dl kondenseret mælk (se tip)
1 vaniljestang
1 citron (skal)
2 æg