Her møder risengrød en vaskeægte mormorklassiker, nemlig karamelrand. Risengrøden giver lidt konsistens til den ellers fløjlsbløde konsistens. Karamelrisen bages med en bund af lysebrun, sød, bitter karamel og vanilje, alt i alt en glimrende, og lidt anderledes måde at bruge overskydende risengrød.

Sådan gør du

Smelt sukkeret i en gryde ved svag varme, til det bliver til gylden, lysebrun karamel, pas på med for høj varme – karamellen kan hurtigt komme til at branke.

Fordel karamellen i en stor slip let-randform eller en gammeldags emaljeret randform (eller i 6-8 små ovnfaste forme).

Rør risengrøden op med kondenseret mælk, kornene fra den flækkede, udskrabede vaniljestang, fintrevet citronskal og æggene, og sørg for, at massen er blandet grundigt.

Fordel rismassen i randformen, og sæt den i en bradepande, og hæld kogende vand i, så det står halvt op om formen. Sæt bradepanden med formen i ovnen ved 150°, og bag risene i 40-50 minutter (hvis det er små forme, skal du regne med en bagetid på ca. 30-35 minutter).

Tag formen ud af ovnen, og lad karamelrisen køle helt af, først på køkkenbordet og siden i køleskabet.

Læg et fad hen over randformen, og vend med et snuptag karamelrisranden ud på fadet. Server den f.eks. med en frisk æblemos eller julens evigtgode lune kirsebærsovs.

Tip

Kondenseret mælk er sødet, indkogt mælk, umanerligt cremet og med et højt indhold af mælkesukker. Det søde stads er også det, man bruger til dulce de leche eller mælkekaramel, og det er vanedannende godt i både varme og kolde kaffedrikke. Mælken er gennem de seneste år blevet yderst populær og kan derfor som oftest findes i de fleste supermarkeder.

Ingredienser

250 g rørsukker
1 liter kold risengrød
2 ½ dl kondenseret mælk (se tip)
1 vaniljestang
1 citron (skal)
2 æg

Find opskriften i Almanak

Find bogen her