• hokkaidosalat

En mættende salat som denne er dejlig aftensmad på dage, hvor man har lyst til at spise let. Lav evt. dobbeltportion af de vaniljesyltede løg, og brug dem som tilbehør til riletter og patéer eller som surt til en stor steg.

Sådan gør du

Bagt hokkaido

Tænd ovnen på 180°. Skræl græskarret, flæk det, og skrab kerner og fibre ud med en ske. Skær græskarkødet i 1–2 cm tykke skiver, vend skiverne med olivenolie, cidereddike, salt og peber, og bag dem i ovnen i 10–15 minutter, til de er kun akkurat møre. Køl dem af til stuetemperatur.

Vaniljesyltede skalotteløg

Flæk vaniljestangen og kog den op med sukker, eddike, stjerneanis, citronskal og salt. Pil og skær skalotteløgene i kvarte, og kog løgene i vaniljelagen ved svag varme i 10-15 minutter. Lad dem trække i lagen, indtil du skal bruge dem.

Kog hvedekernerne efter anvisning på posen, sigt vandet fra, og lad dem køle af til stuetemperatur. Vend kernerne med de syltede løg og et par spiseskefulde af vaniljelagen samt 4 spsk. olivenolie.

Skyl friséesalaten i koldt vand, og slyng den tør i en salatslynge eller i et viskestykke. Pluk salaten i mindre stykker, og skær forårsløgene i fine ringe. Vend korn, græskar og løg sammen med lidt mere af vaniljelagen og yderligere 2 spsk. olivenolie, og krydr med salt og peber.

Vælt hele herligheden ud på et smukt fad, og top med skefulde af hytteost samt friséesalat, forårsløg og græskarkerner.

Tip

Med få justeringer kan salaten også nydes af veganere.

Ingredienser

Bagt hokkaido

1 kg græskar (hokkaido)
1 spsk olivenolie
1 spsk cidereddike
Havsalt
Friskkværnet peber

Vaniljesyltede skalotteløg

2 spsk rørsukker
1 dl cidereddike
2 stjerneanis
1 økologisk citron
1 tsk salt
100 g skalotteløg

Desuden

100 g hvedekerner (parboiled)
olie (olivenolie eller græskarolie)
1 håndfuld frisée salat
3 forårsløg
Havsalt
Friskkværnet peber
60 g græskarkerner
100 g hytteost (kan udelades eller erstattes af soya-hytteost for vegansk udgave)