Tilbage til opskrifter

Gratineret hvidkål og hasselnøddefars i lag med frisk æble-kålsalat

Et solidt vintermåltid, der nærmer sig kålens og nøddernes bud på en lasagne – med masser af smag og saftighed. Hvidkålens evne til at blive bedre og bedre i en lang tilberedning bliver udnyttet til fulde her.

Sådan gør du

Bagt hvidkål og hasselnøddefars

Pil de yderste blade af hvidkålen, indtil du har plukket lidt over halvdelen af kålen i blade, ca. 600 g. Kog bladene i letsaltet vand i 2-3 minutter. Skyl dem i koldt vand, så kogningen stopper, og dryp dem af. Gem resten af hvidkålen til salaten.

Kom hasselnødderne i en foodprocessor, og blend dem groft. Kom kartofler, æblekompot og 150 g af hvedebrødet revet i små stykker i blenderen, og blend i et minut. Kom det hele i en skål. Riv løget på den grove side af et rivejern, hak persillen fint, og kom begge dele i skålen sammen med smeltet smør, havregryn, æg, salt, peber og muskatnød. Rør farsen godt sammen, og lad den hvile og samle sig i mindst en halv time i køleskabet.

Smør et ovnfast fad, og fordel lagvis hvidkålsblade og fars. Start med hvidkålen, og fortsæt, så der kommer tre lag fars med fars øverst. Blend resten af hvedebrødet groft, og drys det på toppen sammen med revet ost og et dryp olivenolie. Bag i ovnen ved 180° i 35-40 minutter, til gratinen er flot gylden.

Æble-kålsalat

Rist hasselnødderne i ovnen eller på en tør pande, til de får lidt farve. Gnub de brune skaller af i et viskestykke.

Snit den hvidkål, du har taget fra tidligere, så fint som muligt. Vend den med æbler i tynde både, grofthakkede ristede hasselnødder, persilleblade og honningvinaigrette. Smag til med salt og peber.

Servér gratinen med salaten og evt. mere æblekompot.

Æblekompot med ingefær

Denne sødmefylde og syrlige kompot kan tjene samme formål som chutney som tilbehør til varme, krydrede retter. Den er også god i sandwiches. Du kan skrue op og ned for ingefærskarpheden.

Skræl æblerne, skær dem i kvarter, og fjern kernehusene. Skær dem i små tern. Kom æbleternene i en gryde sammen med de andre ingredienser, og kog i 20-25 minutter, til æblerne koger ud. Lad kompotten køle af, og opbevar den i en lukket beholder i køleskabet.

Honningvinaigrette

Honningens aromatiske sødme og en krads grov sennep er det perfekte møde i en salatdressing.

Pisk sennep, eddike, honning, salt, peber og hvidløg sammen i en skål. Tilsæt de to olier langsomt, mens du pisker, til du har en jævn, cremet vinaigrette.

Hvis du i stedet stavblender alle ingredienser i et højt glas, får du en ekstra jævn og lidt tykkere dressing.

Ingredienser

Bagt hvidkål og hasselnøddefars

1 hvidkål (ca. 1 kg)
300 g hasselnødder
150 g kogte kartofler
150 g æblekompot med ingefær (evt. mere til at servere ved siden af)
200 g daggammelt hvedebrød
1 løg
3 håndfulde persilleblade
50 g smør
150 g havregryn
2 æg
1 spsk salt
1 tsk sort peber
1 tsk friskrevet muskatnød
100 g vesterhavsost (eller anden fast ost)
3 spsk olivenolie

Æble-kålsalat

50 g hasselnødder
2 æbler
2 håndfulde persilleblade
1 dl honningvinaigrette

Æblekompot med ingefær

1 kg æbler
150 g sukker
4 dl vand
150 g æblecidereddike
1 tsk salt
30 g friskrevet ingefær

Honningvinaigrette

1 spsk grov sennep
2 spsk æblecidereddike
1 spsk honning
1 tsk salt
1 knivspids sort peber
1 knivspids finthakket hvidløg
1 dl vindruekerneolie
1 dl koldpresset rapsolie eller olivenolie

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her

Grønne Proteiner

Missionen bag bogen har været at finde frem til og formidle ikke bare nogle få skudsikre grønne proteinrige hverdagsklassikere, men at vise spændevidden inden for feltet – herunder at tænke i måltider snarere end retter – med det formål, at du som læser ud over forhåbentlig at opdage en række nye livretter, finder inspiration til at træde uden for bogen og skabe nye helstøbte grønne måltider selv.

Grønne proteiner: Klimavenlig hverdagsmad

"I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner fra planteriget, end vi gør i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi opnå større fortrolighed med råvarer, der i dag kun strejfer for tallerkener, men som kan danne grobund for en næsten endeløs række af velsmagende opskrifter"

Grønne Proteiner er spækket med forslag til grønne måltider hvis velsmag, kraft og dybde får selv inkarnerede kødspisere til at gå mætte og smilende fra bordet. 

Planteriget er fyldt med gode kilder til protein i alle former og farver. Bælgfrugterne, der tæller underkategorierne bønner, kikærter, ærter, linser og jordnødder, fylder mest i det landskab, men også et væld af nødder, korn, frø, tang, svampe og mørkegrønne grøntsager kan bidrage betydeligt til vores daglige proteinbehov. Det er denne gruppe af råvarer, der danner grundlaget for opskrifterne i bogen.

Opskrifter til et grønt hverdagskøkken

Med over 150 opskrifter til hele året tegnes et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste. De proteinrige fra planteriget som bælgfrugter, korn, frø, nødder og bladgrøntsager er i centrum for opskrifterne, der både trækker på hjemlige madtraditioner og visdommen fra kendte og mindre kendte køkkener fra hele verden. 

Læseprøve

Du kan få en læseprøve fra bogen her.

År: 2020
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Fotograf: Chris Tonnesen

Du kan finde bogen i boghandlere landet over, i Meyers Deli, i Meyers Bageri og købe den online hos Saxo.com.