Tilbage til opskrifter

Frikadeller med smørspidskål, kartofler og sennepsdressing

Hvis du vil lave rigtig gode frikadeller, er det ikke kun hovedet, du skal holde koldt – også farsen! Hvis en fars bliver for varm under blandingen, så skiller den, og frikadellerne bliver tørre og grynede i stedet for spændstige og saftige. Grænsen er 15°, og den krydser man hurtigere, end man tror. Vi serverer de klassiske frikadeller med kål og en mild sennepsdressing

Lær at bage kanelsnurrer og andet bagværk på Meyers Bageskole

Se alle vores bagekurser her

Sådan gør du

Frikadeller

En god fars kræver lidt forberedelser: Sæt gerne den skål, du vil blande farsen i, i køleskabet eller fryseren i 10-15 minutter, inden du går i gang. Det er også en god ide at finde mel, salt, peber, æg og mælk frem, samt de redskaber, du skal bruge til at måle dem (hvis du altså ikke laver farsen på ’slump’). Hvis du kommer direkte hjem fra indkøb og skal lave mad, så sæt kødet i køleskab eller fryser i 10 minutter, inden du går i gang. Så er du klar til at lave farsen.

Kom kødet direkte fra køleskabet i den nedkølede skål, kom salt og peber i, og rør meget kraftigt i 1-2 minutter, så farsen bliver sej. Sæt evt. skålen i køleskabet, mens du afmåler mælk og slår ægget ud. Kom æg og mælk i, og rør, til du har en god jævn fars. Rør melet i farsen, til det er jævnt fordelt, og sæt farsen i køleskabet, indtil du er klar til at stege frikadeller.

Når du skal stege, så varm en pande op til mellem varme med lige dele smør og olie. Form farsen til frikadeller med en spiseske og din hånd (se billede side 162), og læg dem på den varme pande. Steg dem først 5-6 minutter på den ene side, uden at flytte på dem, og vend dem så forsigtigt, og giv dem 5-6 minutter på den anden side, til de er gennemstegte og har en flot stegeskorpe.

Hvis frikadellerne bliver stegt i god tid, så læg dem fra panden i et ovnfast fad, så du lige kan lune dem i ovnen ved spisetid.

Kartofler

Skræl eller skrub kartoflerne, og kom dem i en gryde. Dæk dem med vand, kom godt med salt i vandet, læg låg på, og bring gryden i kog. Skru ned, og kog kartoflerne i 18-20 minutter alt efter størrelse, til de er møre (de skal slippe let, hvis du prikker i dem med en urtekniv). Hæld vandet fra, og lad kartoflerne holde sig lune under låg indtil spisetid. Vend evt. med persille ved servering.

Smør-spidskål

Snit spidskålen groft – brug det hele, også stokken og de yderste blade. Kom kålen i en gryde med smør og vand, og krydr med salt og peber. Bring vandet i kog, læg låg på, og damp kålen i 3-4 minutter.

Sennepsdressing

Rør creme fraiche og sennep sammen, og smag til med salt og peber.

Tip

Det kan være en god ide at stege en lille mini-frikadelle af den færdige fars og smage, om du har tilsat nok salt og peber

Ingredienser

Frikadeller

300 g kalv og flæsk
1 dl sødmælk
1 æg
1 tsk salt
1 knivspids sort peber
4 spsk hvedemel
smør og olie til stegning

Kartofler

300 g kartofler
evt. en lille håndfuld kruspersille

Smør-spidskål

1 lille spidskål ca. 400 g
75 g smør
1 dl vand

Sennepsdressing

125 g creme fraiche
1 spsk sennep
salt og peber

Find opskriften i Meyers når du flytter hjemmefra

Find bogen her