• Flødeboller

Det er ganske nemt at lave sine egne flødeboller. Basis er nemlig en såkaldt italiensk marengs, hvor resultatet er et flødebolleskum, der holder sig sejt og luftigt i flere dage, og som ikke kollapser under vægten af chokoladeovertrækket. Små smørbaserede sablé breton-kiks bruges i denne version som flødebollebund, men hvis du bedre kan lide marcipan eller vafler, skal du naturligvis bruge det.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk nytårsmenu lige til døren

Læs mere og bestil årets nytårsmenu her

Sådan gør du

Sablé breton-bunde

Pisk æggeblommer og sukker sammen, indtil det er hvidt og skummende. Pisk det bløde smør i, og tilsæt den fintrevne citronskal. Sigt hvedemel, bagepulver og salt sammen, og vend de tørre ingredienser i dejen med piskeriset.

Rul dejen ud i ca. 4 mm's tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg den udrullede dej over på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i minimum 30 minutter.

Forvarm ovnen til 170 grader ved varmluft. Tag dejen ud af køleskabet. Løsn det ene stykke bagepapir, og læg det løst over dejen igen. Vend dejpladen om, løsn det andet stykke bagepapir, og kasser det. Udstik sablé breton-bunde i cirkler på ca. 5 cm i diameter. Du skal bruge 10 stk.

Bag bundene i midten af ovnen i ca. 15 minutter (alt efter størrelse), eller indtil de er gyldne og hævede.

Lad de små bunde afkøle efter bagning på en bagerist, og læg dem på en række på en plade beklædt med bagepapir. Stil dem pænt, så de er klar til marengsen.

Marengs

Bring vand, sukker, glukose og vaniljekorn i kog i en lille gryde. Kog sukker- lagen, til den er 117° – mål efter med et digitaltermometer.

Pisk æggehviderne til bløde toppe med de 2 spsk. sukker. Hæld nu den varme sukkerlage i en tynd stråle ned i hviderne under kraftig piskning. Pisk derefter marengsen i ca. 8 minutter, til den er afkølet og er blevet lækkert sej og luftig. Kom marengsen i en engangssprøjtepose, og luk den til.

Klip et stort hul i sprøjteposen, så det passer nogenlunde med bundens diameter, og sprøjt en passende mængde marengs ud på hver kagebund. Lad flødebollerne stå i ca. 1 time på køkkenbordet, så marengsen kan sætte sig.

Overtræk

Smelt og temperer chokoladen. Stil flødebollerne klar på et stykke bagepapir på en plade. Overtræk flødebollerne med chokoladen ved at sætte hver flødebolle lige ned i chokoladen med toppen først og straks løfte den op med et snuptag – løft med en hurtig drejende bevægelse, endelig ikke lige op, da skummet så bliver siddende i skålen. Lad evt. chokoladen dryppe lidt af over skålen, og flyt straks flødebollen over på pladen med bagepapir. Lad chokoladen sætte sig helt inden servering.

Opbevar flødebollerne i en tætsluttende beholder i køleskab.

Tip

Du kan evt. pynte flødebollerne med karamelliserede kakaonibs lige efter dypningen i chokolade. Du kan endvidere smagsætte marengsen med forskellige krydderier eller parfumer som f.eks. lakridspulver, revet citronskal, hakkede krydderurter eller frysetørrede hindbær, ligesom du kan udskifte vandet med stærk kaffe eller frugtsaft.

Ingredienser

Sablé breton-dej

2 æggeblommer
90 g sukker
80 g blødt smør
1 usprøjtet citron fintrevet skal heraf
120 g hvedemel
1 tsk bagepulver
¼ tsk fint salt

Marengs

60 ml vand
150 g sukker
80 g glukosesirup
1 vaniljestang kornene heraf
3 æggehvider (100 g)
2 spsk ekstra sukker til piskning

Overtræk

450 g mørk chokolade 56%, smeltet og tempereret

Udstyr

1 digitaltermometer
1 engangssprøjtepose

Find opskriften i Meyers Chokolade

Find bogen her