Tilbage til opskrifter

Adas Polo – aromatiske persiske ris og linser med spinat-yoghurtdressing og pickles

For mange er ris og linser lig med tilbehør. Men i dette skønne persiske måltid kan de ydmyge ris og linser fuldt ud bære hovedrollen takket være alle de aromatiske ingredienser fra safran til rosenvand, tørret frugt, granatæble og krydderiblandingen advieh – godt bakket op af salte pickles og mâste boorani, som er en spinat-yoghurtdressing med valnødder. Opskriften har vi fra Mehran Zandian, der er kogebogsforfatter og underviser i persisk mad i Meyers Madhus. I persisk madkultur tager man ris meget alvorligt, og det vil du kunne smage her!

Sådan gør du

Advieh-krydderiblanding

Bland kanel, kardemomme, spidskommen og rosenblade. Opbevar i en lufttæt beholder.

Adas Polo

Sæt linserne i blød i 4 timer før brug – eller natten over. Rens risene grundigt, og stil også dem i blød et par timer i rigeligt koldt vand. Kog linserne møre i letsaltet vand, og si vandet fra – ca. 20 minutter. Kog risene i letsaltet vand i 8-10 minutter, så de stadig har lidt bid, og hæld vandet fra.

Vend linserne og risene sammen. Kom olivenolien i en gryde sammen med en lille spsk. advieh, tilsæt ris- og linseblandingen, og rør godt rundt. Læg et rent viskestykke over gryden, og læg låg ovenpå. Sæt gryden på laveste varme, og damp ris og linser færdige – det tager ca. 30 minutter.

Skær løget i tynde, halve ringe. Steg løgene i smørret ved lav til mellem varme, til de er helt gyldne og karamelliserede – tag dig god tid, mindst 15 minutter. Tilsæt gurkemeje, og tag panden af blusset. Fjern dadlernes yderste skaller med en urtekniv. Halvér dem, og tag stenene ud. Kom dadler og rosiner i, og vend godt rundt.

Ingredienser

Advieh-krydderiblanding

1 tsk stødt kanel
1 tsk kardemomme
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk rosenblade

Adas Polo

150 g linser
150 g basmatiris
3 spsk olivenolie
1 lille spsk advieh-krydderiblanding
2 løg
75 g smør
1 tsk stødt gurkemeje
150 g dadler
75 g brune rosiner
75 g gule rosiner
2 spsk rosenvand
1 g safran (10-15 tråde)
salt og peber
kerner fra 1/2 granatæble

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her

Grønne Proteiner

Missionen bag bogen har været at finde frem til og formidle ikke bare nogle få skudsikre grønne proteinrige hverdagsklassikere, men at vise spændevidden inden for feltet – herunder at tænke i måltider snarere end retter – med det formål, at du som læser ud over forhåbentlig at opdage en række nye livretter, finder inspiration til at træde uden for bogen og skabe nye helstøbte grønne måltider selv.

Grønne proteiner: Klimavenlig hverdagsmad

"I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner fra planteriget, end vi gør i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi opnå større fortrolighed med råvarer, der i dag kun strejfer for tallerkener, men som kan danne grobund for en næsten endeløs række af velsmagende opskrifter"

Grønne Proteiner er spækket med forslag til grønne måltider hvis velsmag, kraft og dybde får selv inkarnerede kødspisere til at gå mætte og smilende fra bordet. 

Planteriget er fyldt med gode kilder til protein i alle former og farver. Bælgfrugterne, der tæller underkategorierne bønner, kikærter, ærter, linser og jordnødder, fylder mest i det landskab, men også et væld af nødder, korn, frø, tang, svampe og mørkegrønne grøntsager kan bidrage betydeligt til vores daglige proteinbehov. Det er denne gruppe af råvarer, der danner grundlaget for opskrifterne i bogen.

Opskrifter til et grønt hverdagskøkken

Med over 150 opskrifter til hele året tegnes et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste. De proteinrige fra planteriget som bælgfrugter, korn, frø, nødder og bladgrøntsager er i centrum for opskrifterne, der både trækker på hjemlige madtraditioner og visdommen fra kendte og mindre kendte køkkener fra hele verden. 

Læseprøve

Du kan få en læseprøve fra bogen her.

År: 2020
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Fotograf: Chris Tonnesen

Du kan finde bogen i boghandlere landet over, i Meyers Deli, i Meyers Bageri og købe den online hos Saxo.com.