Stenbideren og dens unikke rogn

Et af vinterens helt store højdepunkter er stenbiderrognen. Sæsonen for de fine rosafarvede æg løber typisk fra februar og frem mod slutningen af april, så det er om at spise løs af ’Nordens kaviar’, mens de er her.

Der er noget helt særligt over fornemmelsen af de små perlende æg, der nærmest popper på tungen, når man spiser dem. Udover, at de smager forrygende er den fine og sarte farve særligt dekorativ på de klassiske blinis eller salater.  

Stenbiderrognen kommer fra stenbider-hunnerne, der også betegnes en kvabso eller en kulso, og de kan typisk gemme på optil 200.000 æg. Når de første stenbidere begynder at blive fanget ved kysterne, er det altid et glædeligt tegn på forårets ankomst. I februar forlader fisken sit skjul og svømmer ind i det danske farvand for at gyde. Og her står de danske fiskere klar til at fange den, inden den har lagt sine æg.

Husk i øvrigt også, at stenbiderrogn har et højt indhold af de sunde og vigtige omega-3-fedtsyrer – hele 2½ gram per 100 gram, og derudover er stenbiderrogn også rig på både selen, jod og kalium.

SERVERING

Når man skal servere stenbiderrogn, er der et par nyttige tips, der er værd at have i tankerne, inden man går i gang. Da stenbiderrognen er en forholdsvis elegant og kostbar råvare, er det vigtigt, at man lader den komme til sin ret og forsøger at holde smagsnuancerne simple. Der kan nemlig være risiko for, at rognens smag forsvinder eller nærmest drukner, hvis man begynder at inddrage for mange andre ingredienser og smagssammensætninger. Dermed er det ligesom med så mange andre råvarer vigtigt at behandle stenbideren med respekt og omtanke.

Derfor er budskabet at holde både tilbehør og tilberedning enkel, og derfra kan man i fulde drag nyde smagsoplevelsen af de yndefulde æg.
  

De fleste af os kender nok de typiske variationer af stenbiderrognen med creme fraiche serveret på blinis eller ristet brød. Nedenfor viser vi dig et par simple og velsmagende opskrifter, der rummer velkendte elementer, men måske også et par smagskombinationer, du ikke har mødt før.

  • Stenbiderrogn

    Stenbiderrogn med kartoffelrøsti og tykmælksdressing

    Frisk og let anretning med stenbiderrogn, kartoffelrøsti og tykmælksdressing. Den fungerer især godt som en fin forret velegnet til at imponere selskabet.

    Opskrift
  • Kartoffelsuppe med stenbiderrogn

    Denne suppe er et glimrende "tilbehør" til den eftertragtede rogn. Den fløjlsbløde supper går skønt i spænd med stenbiderrognen, der fungerer som små salte smagseksplosioner. Servér den som forret med et godt stykke brød til forårets fester og selskaber.

    Opskrift
  • Boghvedevafler med stenbiderrogn, kålskud og ramsløg

    Her serverer vi den 'danske kaviar' i selskab med boghvedevafler, fuldfed creme fraiche og friske urter.

    Opskrift

ET GODT TIP

Inden man serverer sin stenbiderrogn, er det en god idé lige at smage på den først og eventuelt drysse den med en smule salt. Det hjælper nuancerne på vej og giver en endnu bedre smagsmæssig dybde.

RENSNING AF STENBIDERROGN

Hvis ikke du har købt renset og klargjort stenbiderrogn, kan du sagtens selv rense dem. Prismæssigt er det ikke mindst noget billigere. Stenbiderrognen holdes sammen af nogle hinder, der ikke forhøjer smagsoplevelsen, og derfor skal man have fjernet dem. Det gør du ved at komme rognen i en skål med en smule vand og salt. Pisk herefter rognen med et piskeris indtil hinderne af et par omgange omslutter piskeriset. Skyl derefter rognen i en skål under vandhanen indtil, der ikke længere kommer hinder med ud i vasken. Hæld så rognen i en si, og lad dem afdryppe. Krydr med salt – så er stenbiderrognen klar til servering.

Jonas, Jonas og Christophe laver velsmagende retter med stenbiderrogn