Tilbage

De gode, danske æbler

De danske æbler er af en helt særlig kaliber. Det varierende, danske sommervejr gør Danmark til et fantastisk land at dyrke æbler i. Danske æbler skal ikke beskytte sig mod en meget stærk sol, hvilket gør, at de danner en tynd og sprød skræl, som giver en fyldig smag med en dejlig balance mellem sødme og syre.

 

Det særlige danske klima er perfekt til æbledyrkning

Danmark er kendt for sine gode æbler. Særligt området omkring Smålandsfarvandet er velegnet og her findes plantager, der har givet æbler fra sig i mange hundrede år. Generelt er det danske klima gunstigt for dyrkning af æbler, da træerne vokser i et køligt klima, tæt på deres nordlige dyrkningsgrænse. Dette betyder, at æblerne får længere tid til at udvikle en større aromatisk intensitet og syrlighed, end æbler fra syden.

Frugtplantagerne på øerne i Smålandsfarvandet ligger helt ned til havet, hvor træerne udsættes for en mild stress, pga. luftens saltindhold og jordbundens særlige mineralsammensætning. Det menes at fremme dannelsen af aroma, farve og andre komplekse forbindelser i frugterne, mens træerne får et enestående lysindfald og optimale vækstbetingelser.

Historien om de danske æbler

Historien om æblernes anvendelse i Danmark rækker flere tusinde år tilbage. Man har fundet æblekerner i grave helt tilbage fra både sten- og bronzealderen. Dengang var det vildæbler, man spiste, da man endnu ikke var begyndt at dyrke frugterne på plantager og i haver. Egentlig er æbledyrkning først kendt fra middelalderen, hvor munke begyndte at dyrke æblesorterne rundt omkring på de danske klostre. Og faktisk skal vi helt frem til omkring midten af 1800-tallet, hvor komfuret med bageovn blev en del af de fleste danske køkkener, før den nok mest kendte ret med æbler - nemlig æblekagen med flødeskum og rasp - blev opfundet.

I dag dyrkes æbler flittigt i de danske haver, hvor nogle af mest populære sorter er Discovery, Rød Ingrid Marie, Rød Gråsten og Guldborg. Nogle sorter er mere velegnede til desserter og bagværk - fx Rød Gråsten og Discovery - mens andre er bedre i salater, fx Guldborg.

 

 

 

Forskellige sorter til forskellige retter

Nogle af de mest populære danske sorter er Discovery, Elstar, Holsteiner Cox, Rød Ingrid Marie, Rød Gråsten og Guldborg.

Æblesorterne spænder vidt i forhold til konsistens, syrlighed, størrelse og farve. Fælles for dem alle er, at de kan bruges på talrige måder i madlavningen. Dog er nogle sorter mere velegnede til desserter og bagværk, fordi de holder formen - fx Rød Gråsten og Discovery - mens andre er bedre i most og salater, fx Guldborg.

Æbletips i madlavningen

  • Riv et æble og kom i morgengrøden eller oven på en skål havregryn
  • Riv æble i bolledejen
  • Smid lidt æbletern i salaten for et friskt indspark
  • Put lidt æbletern eller æblekompot på toppen af din skyr eller yoghurt 
  • Put æble i suppen, inden du purerer den, for at give sødme
  • Tilsæt et par skefulde æblegrød i kagedejen, for at give fugt og smag

Fire gode råd til, hvordan du bedst opbevarer dine æbler for længst mulig holdbarhed

  • 1

    Opbevaring

    Opbevar æblerne køligt og fugtigt, f.eks. på en skyggeplads, i kælderen eller viktualierummet

  • 2

    Luft

    Opbevar æblerne i kasser, gerne med huller så der kan komme luft til.

  • 3

    Sortering

    Sortér dårlige æbler fra for at undgå, at de ”smitter” hinanden. Brug f.eks. de frasorterede æbler til en æblegrød eller æblekage.

     

  • 4

    Beskyttelse

    Pak æblerne ind i tæpper eller avispapir på de kolde dage for at beskytte mod frost.

Æble

  • Almanak

    Sten- og kernefrugt

    Få mest ud af dine æbler

    Spis sæsonens æbler

    Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du spiser dine æbler. Æblet er allerbedst i sin rene form, da de fleste næringsstoffer sidder i og omkring skrællen. Æbleskrællen indeholder blandt andet store mængder af fiberstoffet pektin, der er godt for tarmfloraen og medvirker til at beskytte mod hjertekarsygdomme og forhøjet kolesterol.

    Det er heller ikke helt irrelevant, hvor dine æbler kommer fra. Æbler der har fået lov til at modne i solen på træerne, i stedet for efter plukning, indeholder en større mængde vitaminer. Derfor er det en fordel at købe æbler så lokalt som muligt, da disse ikke skal transporteres langt, og derfor kan plukkes senere i modningsprocessen, og derfor når at opbygge et større næringsindhold.