KBH Mad: tre nye madmagasiner til de offentlige køkkener

Med lanceringen af de tre nye madmagasiner KBH Mad får køkkenpersonalet på madskoler, plejehjem og sociale tilbud i Københavns Kommune for fremtiden ny inspiration i form af 28 opskrifter på grøn og velsmagende mad til forår, sommer, efterår og vinter.

Madmagasiner som inspiration til de offentlige køkkener


Meyers Madhus har udviklet tre nye madmagasiner til køkkenpersonalet på madskolerne, plejehjem og sociale tilbud i Københavns Kommune. Opskrifterne tager udgangspunkt i de respektive målgrupper og er tilpasset den dagligdag og de spisefælleskaber, der udspiller sig hhv. blandt borgerne på plejehjem og sociale tilbud og hos eleverne på Madskolerne. 

*

Magasinerne rummer hver 28 nye opskrifter fordelt på de fire sæsoner og viden og nyttige tips om sæsonens råvarer. På den måde er det tanken, at opskrifterne skal vække nysgerrigheden til at bruge asparges i foråret og æbler i efteråret, så køkkenpersonalet bruger råvarerne, når de smager bedst – og har den største kulinariske kvalitet. Desuden tilbyder madmagasinerne lærerige råvaretemaer - i vintermagasinet kan man f.eks. læse om, hvordan man får det bedste ud af de forskellige kåltyper, og at man kan få mere smag i sine bælgfrugter, hvis man koger dem med suppeurter.

Opskrifterne er desuden tilgængelige i den digitale opskriftsamling madopskrifter.kk.dk med knap 900 klimavenlige opskrifter, som Meyers Madhus udviklede til offentlige køkkener i Københavns Kommune i 2021.

Sæsonmagasinerne udkommer til alle Madskoler, plejehjem og sociale tilbud i Københavns Kommune i februar 2024.

> Læs KBH mad til madskolerne <

> Læs KBH mad til plejehjem og midlertidige døgnophold <

> Læs KBH mad til sociale tilbud <

En ambitiøs mad- og måltidsstrategi

Hver dag bliver der i Københavns Kommune serveret knap 70.000 daglige måltider, så her rykker det virkelig noget, hvis vi kan forøge andelen af grønt, skrue en smule ned for kødet og skubbe til økologiprocenten. Som rådgiver understøtter Meyers Madhus, at kommunens institutioner kan indfri Københavns Kommunes målsætning om at reducere klimaaftrykket med 25% og opnå en økologiprocent på 90 % inden 2025 og mindske madspildet med 50% inden 2030 i alle offentlige måltider.

Udviklingen af de nye madmagasiner til byens plejehjem, madskoler og sociale tilbud er et greb i rådgivningen.

Grønnere måltider med variation og velsmag

Hver dag rådgiver vi personalet i de offentlige køkkener, så de er klædt på til på bedste vis at forene økologi, sundhed, kvalitet og velsmag med en klimavenlig måltidsproduktion til glæde og gavn for de mange børn, ældre og udsatte, der hver dag spiser offentlige måltider.

Målsætningen om 25% lavere CO2-aftryk er ambitiøst, da de sidste mange års indsats i Københavns Kommune allerede har gjort måltiderne grønnere og mere bæredygtige. Og målet skal vel og mærke nås uden at lade de daglige driftsomkostninger stige. En af vejene til at nå i mål er at lave mere mad fra bunden og tage hel- eller halvfabrikata ud af produktionen. Det er en stor opgave at løfte, og vi arbejder fortsat med at udvikle nye måder til at give inspiration til at følge sæsonerne og bruge flere af de grønne proteiner uden at gå på kompromis med hverken velsmagen eller den rigtige næringssammensætning. 

 

I dag er de fleste råvarer tilgængelige året rundt, og der er ikke på samme måde en naturlighed omkring at lave mad af sæsonens råvarer. Men tomaterne smager markant bedre i juni, hvor de er knaldrøde og aromatiske. Der er altså kortere vej til den gode smag, når vi bruger råvarer i sæson. Og det er vigtigt, når vi står overfor en klimaomstilling, hvor det grønne skal fylde endnu mere på tallerkenen.