Få meget mere økologi - uden det koster ekstra

Uden det har kostet en krone, er Meyers Kantiner ved PKA på få måneder steget fra godt 50% økologi til knap 70%, og det økologiske spisemærke i bronze er derved blevet udskiftet med et i sølv.

 

Bæredygtighed kommer i mange afskygninger, og det er et vidtrækkende og abstrakt begreb, som tit bliver brugt i flæng – ikke mindst i fødevarebranchen, hvor der ofte bringes historier om fødevarevirksomhedernes mange nye bæredygtige tiltag.

I Meyers Kantiner tager vi ikke desto mindre spørgsmål om bæredygtighed meget alvorligt. Og vi arbejder konkret med indsatser, nedslag og mål for, hvor vi vil hen, og hvordan vi vil gøre det. Én ting er madspild, og hvor meget og hvad vi smider ud. En anden ting er, hvordan vi forbruger, hvad vi handler ind, og hvordan det er blevet produceret. Og så er der det økonomiske aspekt – for økonomien skal også hænge sammen, hvis vi skal bevæge os mod et mere bæredygtigt samfund.

PKA's grønne eventyr

I Meyers driver vi kantinen ved PKA, og i forlængelse af et sundhedstema, som PKA afholdte for deres medarbejdere i slutningen af 2017, blev det besluttet, at der skulle skrues op for alle de velsmagende grønne råvarer og retter i kantinen. Vores køkkenchef Thomas Starcke satte en halvering af kødforbruget som mål for året, men allerede seks måneder efter var de i mål samtidig med, at de har fastholdt en brugertilfredshed på 100%. Halveringen af kødforbruget har bevirket, at Thomas og køkkenet har skruet endnu højere op for økologien – uden det vel at mærke har kostet en krone.

Kød er dyrt, så de penge, vi sparer på et mindre kødforbrug, bruger vi altså på mere økologi”, fortæller Tomas Frydenberg, medlemsdirektør i PKA, og fortsætter:

Det har ikke kostet ekstra, hverken for PKA eller medarbejderne, at få en mere økologisk og grøn kantine. Og alle har været superglade for den udvikling, for det viser sig, at kantinen sagtens kan lave noget superlækker smagfuldt mad uden kød. Eller med meget lidt kød.

Danmarks mest økologiske kantineudbyder

Det er ikke kun hos PKA, at vi i Meyers Kantiner arbejder med at skrue op for økologien og alt det grønne.

Over hele linjen arbejder vi hårdt på at udvikle nye tilsmagningsprincipper og oplære vores over 400 gastronomer i det grønne køkkens forunderlige og fantastisk velsmagende verden!”, fortæller Jens Andersen, direktør i Meyers Kantiner.

Fra 2016 til 2018 er det generelle kødforbrug i vores 80 kantiner sænket med en femtedel (22%).

Når vi måler på brugertilfredsheden i kantinerne, hvilket vi gør hvert år, har vi formået at fastholde en tårnhøj tilfredshed på 84% henover alle årene. Vi må derfor konkludere, at der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem kødmængder og madglæde”, fortæller Jens med et glimt i øjet, og fortsætter:

Nej, det handler selvfølgelig om, at vi har nogle knalddygtige kokke, som synes, det er en fantastisk spændende gastronomisk udfordring at bruge alle de grønne lækkerier til at skabe stor smagsfylde, vidunderlig velsmag og enestående måltidsoplevelser. Og det er jo helt forrygende, at det bliver så godt modtaget ude hos vores kunder.

Lige knap halvdelen af alle de råvarer, som vi bruger på tværs af alle Meyers 80 kantiner, er økologiske. Den gennemsnitlige økologiprocent i Meyers Kantiner er på 48%. Et tal, der er stødt stigende.

En af landets tre bedste kantiner

Meyers Kantiner ved PKA er nomineret til Kantineprisen 2019, som udeles af Landbrug & Fødevarer. Læs mere om nomineringen her.