Sådan gør du
Selleri
Sellerien kan med fordel forberedes et par dage i forvejen. Vask knoldsellerien grundigt med en svamp, eller skræl den let med en tyndskræller, hvis der sidder meget jord. Dup den tør med køkkenrulle, og læg den i en bradepande. Dæk sellerien helt med et lag groft salt. Bag sellerien i ovnen ved 170°C i 2–2½ time, til den er helt mør. Tjek mørheden ved at stikke en tynd strikkepind gennem saltlagen og ind i sellerien — den skal glide let igennem. Tag sellerien ud af ovnen, og lad den trække i ca. 20 minutter. Slå derefter forsigtigt hul på saltskorpen med bagsiden af en kniv, og fjern det overskydende salt. Opbevar sellerien på køl, indtil den skal bruges. På dagen skæres den i tynde skiver på en pålægsmaskine.
Æbler
Et æble kvartes og vendes med lidt rapsolie, salt, peber og sukker. Kommes på flade bageplader med bagepapir og bages ved 280 grader i 10-12 min så det får farve. Lad det stå ude indtil det skal bruges. Det sidste æble skæres i mindre tern og vendes med citronsaft til de skal bruges.
Østershatte
Østershattene plukkes ud i tynde strimler og steges i olie på panden, dryp afslutningsvis med sherryeddike og lad det fordampe. Smag til med salt og peber.
Estragon
De flotteste estragonblade tages fra og gemmes til anretning. Resterende blade og stilke blendes i en grov sennepsvinaigrette og stilles på køl til den skal bruges.
Anretning
Den saltbagte selleri anrettes foldet og luftigt på et fladt fad med de bagte æbler og østershatte ind imellem. De friske æbletern kommes i den grove sennepsvinaigrette så det bliver til en mættet vinaigrette. Fordeles udover salaten og estragonblade ligges ligeledes på til sidst.
Ingredienser
½ knoldselleri
salt
2 æbler (gerne faste æbler, der tåler tilberedning fx cox orange)
150 g østershatte
et par kviste estragon
rapsolie
sherryeddike
grov sennep
salt
peber
sukker