Hver eneste morgen spises der rundstykker i stor stil i Danmark, men for at sige det ligeud, er de færreste så gode som disse. Rundstykkerne her er lavet med en fordej, som består af både hvedemel og durummel. Det giver dem en dejlig smag og en lidt tættere krumme end du er vant til fra vores andet bagværk.

Sådan gør du

Fordej

Hæld koldt vand i en skål, og rør gæren ud heri. Ælt melet i dejen, som skal være ret stiv og kun lige æltes sammen. Kom fordejen i en plastikskål, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den på køl i minimum 6 timer – og gerne 12 timer.

Dej

Ælt vand, surdej, durummel, hvedemel og salt sammen med fordejen i en røremaskine. Ælt i ca. 10 minutter, til du har en elastisk og smidig dej – lav evt. en glutenprøve, for at se om dejen er tilstrækkeligt æltet (se tip). Lad herefter dejen hvile tildækket i ca. 30 minutter på køkkenbordet, til der er liv i den. Del dejen i 3 stykker, tril dem ud til aflange stykker, og del hvert stykke i 10. Form stykkerne til boller og dyp dem i birkes eller sesam. Sæt rundstykkerne på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse, det tager ca. 1-2 timer. Sæt en bradepande i bunden af ovnen, og varm den op til 200°. Sæt en bageplade med rundstykker ind i ovnen, og smid et glas koldt vand ind i bradepanden, for at skabe damp. Luk ovnlågen hurtigt bagefter, og bag rundstykkerne i ca. 20 minutter. Bag den næste plade rundstykker på samme måde, og afkøl alle stykkerne på en bagerist.

Tip

Du kan stadig bage rundstykkerne selvom du ikke har en surdej. Tilsæt i stedet ekstra vand til dejen.

Ingredienser

Fordej

2 ½ dl koldt vand
25 g gær
500 g hvedemel

Dej

8 dl vand
3 dl surdej
300 g fint durummel
1100 g hvedemel
35 g salt

Desuden

blå birkes (eller sesamfrø)