Tilbage til opskrifter

Glutenfri håndværkere

Den firkantede, birkespyntede håndværker er et af de klassiske stykker morgenbagværk. Fuldkornsmelet giver lidt karakter, men krummen er stadig let og luftig. Den lidt omstændelige proces med at pensle håndværkerne to gange under bagning giver en flot finish men kan undlades en travl morgen.

Sådan gør du

Den firkantede, birkespyntede håndværker er et af de klassiske stykker morgenbagværk. Fuldkornsmelet giver lidt karakter, men krummen er stadig let og luftig. Den lidt omstændelige proces med at pensle håndværkerne to gange under bagning giver en flot finish men kan undlades en travl morgen

Start med at fore en plastikbeholder eller form med køkkenfilm, så filmen hænger godt ud over kanten – gerne en 20 x 20 cm plastikbøtte med en 6 cm kant. Bland de to slags mel, så du har dem klar. Rør gær, sukker og salt ud i vandet i en anden skål. Tilsæt loppefrøskallerne, og pisk i 10 sekunder. Tilsæt straks melblandingen, mens du fortsat pisker. Kom dejen i den forede bøtte, og glat overfladen med en våd gummispartel eller hånd. Drys med blå birkes over hele overfladen, og dæk formen med køkkenfilm eller låg. Lad dejen hæve lunt i 90 minutter, og derefter i minimum 5 timer i køleskabet – men gerne natten over – så dejen bliver helt kold og sætter sig.

Varm ovnen op til maksimal varme med en bageplade eller bagesten midt i ovnen. Tag fat i den køkkenfilm, der hænger ud over bøttens kanter, og brug den til forsigtigt at løfte dejen ud af formen og sætte den på køkkenbordet. Skær dejen ud i 3 x 3 lige store stykker med en stor kokkekniv eller dejspartel. Læg håndværkerne på et stykke bagepapir, og brug et tyndt spækbræt, låget fra en pizzabakke eller lignende til at skubbe papiret med håndværkerne ind på bagestenen/bagepladen. Bag håndværkerne i ca. 7 minutter ved maks. varme, og tag dem så kortvarigt ud, og pensl siderne – ikke toppen – med et sammenpisket æg. Skru ovnen ned på 230°, og sæt håndværkene tilbage i ovnen. Gentag penslingen 2 minutter senere, og bag dem færdig i yderligere ca. 10 minutter, til de er flot gyldne og føles lette, når du løfter på dem. Lad dem køle lidt af på en rist, inden du skærer i dem.

Ingredienser

Håndværkere

200 g fuldkornsrismel
200 g fuldkornsmajsmel
10 g glutenfri gær
10 g sukker
10 g salt
675 g lunkent vand
20 g loppefrøskaller (helst FiberHusk)
25 g blå birkes
1 æg til pensling

Find opskriften i Meyers Glutenfri Bageskole

Find bogen her