Sådan gør du
Syltede brombær
Kom brombærrene i en skål sammen med sukker, og lad det stå og trække i 1 time på køkkenbordet. Kom det hele forsigtigt i en gryde, og varm bærrene op til kogepunktet. Sørg for, at bærrene er hele. Tag dem op med en hulske i en skål, og skru så op for varmen under gryden for at koge lagen ind. Lad lagen tykne, til den har konsistens som en tynd sirup, og hæld den over bærrene. Afkøl bærrene. De bær, du ikke får brugt i ostekagen, kan du bruge som fyld i medaljer eller muffins (se side 194 og 86) eller spise på pandekager eller oven på yoghur
Fremgangsmåde
Smelt smørret. Kom kiksene i foodprocessoren, og knus dem. Du kan også komme dem i en frysepose og knuse dem med en kødhammer eller en kagerulle. Kom det smeltede smør i. Fordel kikseblandingen i bunden af springformen, og brug bagsiden af en stor spiseske til både at trykke blandingen ud med og samtidig jævne overfladen. Stil formen i køleskabet, mens du laver cremen.
Forvarm ovnen til 175º ved varmluft. Kom flødeosten i en stor skål. Pisk i et par sekunder, og tilsæt citronsaft og vanilje. Tilsæt sukkeret, og æggene og æggeblommerne et ad gangen, mens du pisker. Tilsæt piskefløde og brombær, og pisk igen – blandingen skal blot være ensartet.
Tag springformen ud af køleskabet, og pak den ind i alufolie på ydersiden, så den bliver vandtæt. Jeg plejer at lægge folien dobbelt for en sikkerheds skyld. Sæt formen i en bradepande.
Fordel cremen oven på kiksebunden, og hæld så 2 liter kogende vand i bradepanden, så det står op om formen. Stil bradepanden midt i ovnen, og bag ostekagen i ca. 55 minutter. Kagen skal føles fast, men ikke helt skærefast – den sætter sig yderligere, når du har taget den ud af ovnen. Tag formen op af vandet, og stil den på en rist. Fjern så alufolien, og lad kagen afkøle.
Server
Ostekagen med en dejlig brombærkompot eller lidt blød vaniljeis til, den kan dog også stå solo.
Ingredienser
Syltede brombær
200 g brombær
150 g sukker
Ostekage
90 g smør
200 g fuldkornskiks med vanilje
560 g flødeost
fintrevet skal af 1 usprøjtet citron
kornene af 1/2 vaniljestang
180 g sukker
3 mellemstore æg
3 æggeblommer
3 dl piskefløde
100 g syltede brombær afdryppede
smør til formen
1 springform (ca. 24 cm i diameter)