En gammel klassiker – og æresmedlem på et sønderjysk kagebord. Med råvarer af høj kvalitet smager kiksekage fortrinligt (vi har erstattet chokoladesurrogatet og palminen med dejlig mørk chokolade og smør, og givet den et strejf af appelsin). Husk kiksekage skal laves dagen før, den skal serveres, da den skal bruge tid på at sætte sig. Brug en sandkageform på 1,5 liter til at bage kagen i.

Sådan gør du

Dag 1

Beklæd en sandkageform med bagepapir. Hak chokoladen og kom den i en skål, og smelt den over vandbad. Den må ikke blive for varm. Pisk smørret glat i en skål. Pisk æggeblommerne i smørret, en ad gangen. Sigt flormelis i og pisk det sammen med revet appelsinskal. Tilsæt den smeltede chokolade under piskning, og lad blandingen køle af. Pisk æggehviderne stive. Bland først en tredjedel af hviderne i chokolademassen – her kan du godt være hård ved dem, så de bliver godt indarbejdet i chokoladen. Fold derefter resten af hviderne nænsomt i. Du står nu med en lækker, luftig og chokolademousse-agtig creme af den slags, man sagtens kunne spise med en ske, hvis ikke man skulle arbejde videre med den. Dæk først bunden af sandkageformen med et lagchokoladecreme. Dæk så overfladen med et lag kiks. Fortsæt med at bygge kiksekagen af creme og kiks, og slut af med et lag chokoladecreme. Dæk formen til med husholdningsfilm, og stil den i køleskabet til næste dag. Kiksekagen kan i øvrigt holde sig i 3-4 dage på køl, måske længere, men så går det ud over smagen.

Dag 2

Tag kiksekagen ud af køleskabet minimum 15 minutter, før du skærer den i skiver og serverer den. Den gode chokolade fortjener at blive smagt ved en højere temperatur end køleskabets.

Ingredienser

300 g chokolade 70%, af god kvalitet - f.eks. Valrhona Guanaja
150 g usaltet smør blødt
5 pasteuriserede æggeblommer
5 pasteuriserede æggehvider
100 g flormelis
appelsin usprøjtet
20 fuldkornskiks med vanilje