• Opskrift på cremelinser

Når du bager linser af fin mørdej med smør og flormelis, og når du laver vaniljecreme fra bunden af, så hører denne kage til blandt de fineste, vi har. Du kan erstatte vaniljen med andre smagsgivere. Bager du linser i maj, så prøv at komme friske rønnebærskud ned i cremen, de har den mest bedårende mandelagtige aroma. For at bage linserne skal du bruge 12 linseforme.

Sådan gør du

Dej

Kom melet i en stor skål, og lav en fordybning midt i det. Bland flormelis og salt i kanten af melet, og kom smørret og æggene i midten. Ælt det hele sammen – det gøres nemmest på en røremaskine. Bearbejd dejen så lidt som muligt, og gør den færdig ved at trykke den sammen med håndfladen. Saml dejen, og form den til en kugle, som trykkes lidt flad.

Pak dejen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile koldt i mindst 1 time og helst 1 nat; det gør den bedre og nemmere at rulle ud dagen efter.

Creme

Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og bring dem og stangen i kog sammen med mælken. Kom æggeblommerne i en skål, og pisk dem kraftigt med sukkeret, til blandingen bliver hvid. Bland majsstivelse i uden at piske. Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden, og sæt den over varmen. Lad cremen koge 1 minut under kraftig piskning; pas på den ikke brænder på.

Hæld cremen gennem en sigte over i en skål, og lad den køle af. Hvis du har en engangssprøjtepose på lager, så fyld den letafkølede creme i den og læg den klar i køleskabet, til der skal fyldes linser.

Bagning

Forvarm ovnen til 200º varmluft. Rul to tredjedele af dejen ud mellem to stykker bagepapir. Dejen skal være ca. 2 mm tyk. Stil linseformene på bordet. Udstik, med en bagering eller et stort glas, plader lidt større end formenes diameter. For formene med dejen. Fyld en portion vaniljecreme ned i hver linse til lige under kanten.

Rul den resterende mængde dej ud, og udstik herefter plader i samme diameter som formen. Læg et låg på hver linse, og tryk forsigtigt kanterne sammen hele vejen rundt.

Stil linseformene på en bageplade, og bag linserne i 15–20 minutter, til de er gennembagte og let gyldne på toppen. Afkøl linserne, før du vender dem ud af formene og serverer dem. Linserne kan godt holde sig til næste dag, men de er bedst de første 12 timer, efter at de er bagt.

Ingredienser

Dej

500 g hvedemel
170 g flormelis
½ tsk fint salt
400 g blødt Smør (i tern)
2 æg

Kagecreme (kan laves dagen i forvejen)

½ vaniljestang
5 dl mælk
6 æggeblomme
150 g sukker (gerne hjemmelavet vaniljesukker)
40 g majsstivelse