Tilbage til opskrifter

Chokoladeganache

Ganache er en emulsion bestående af væske (vand, mælk, fløde, sirup eller frugtpuré) og chokolade. Sidstnævnte indeholder kakaosmør og er dermed det fedtstof, der kan indkapsle væsken, så det er muligt at opnå en perfekt blanding af to ellers uforenelige konsistenser – præcis som når du laver mayonnaise.

Lær at bage kanelsnurrer og andet bagværk på Meyers Bageskole

Se alle vores bagekurser her

Sådan gør du

Chokoladeganache

Ved tilberedning af en ganache er bl.a. tørstoffet i chokoladen og proteinerne i fløden med til at binde fedtstofdelene. Når du skal lave ganache, er målet at frembringe en silkeblød blanding, der smelter let på tungen uden at efterlade et fedtet indtryk. Og eftersom en ganache er resultatet af en succesfuld forening af to komponenter – væske og chokolade – der ellers ikke umiddelbart lader sig forene, skal du være omhyggelig i dit arbejde. Når den første mængde fløde (der forinden er varmet op), rammer chokoladen (der evt. forinden er smeltet), og du rører energisk i midten af blandingen med en gummidejskraber, vil ganachen tykne og skille. Det er normalt og skyldes en ubalance mellem fedtstofindhold og mængden af væske. Når du tilsætter lidt mere af den varme væske, bygger der sig ved friktion en sammenhængende og elastisk kerne op. Det er tegnet på, at du har begyndelsen af en emulsion. Denne kerne skal du bygge videre på. Derfor er det vigtigt, at du i alle ganache-sammenhænge tænker på at tilsætte din væske (mælk, fløde, sirup eller frugtpuré) i tredjedele. Det vil sige, først tilsætter du den første tredjedel varme væske og rører energisk, selvom blandingen skiller. Så tilsætter du den anden tredjedel væske og rører igen energisk, så blandingen samler sig i en skinnende blank kerne. Og til sidst kommer du den sidste del af væsken i og rører den ind i emulsionen – så er ganachen færdig.

Kontroller temperaturen, som skal være over 35°, for at ganachen ikke skal begynde at sætte sig (kakaosmørret i chokoladen begynder at krystallisere ved omkring 28°). Nu kan du evt. tilsætte smør eller alkohol, hvis du ønsker det. Ikke før – så destabiliserer du den struktur, der er bygget op fra begyndelsen. Brug til sidst en stavblender til at perfektionere konsistensen i ganachen med. Stik den skråt ned i ganachen, så du undgår at arbejde ekstra luft ind i ganachen. Hvis mængden ikke er så stor, så hæld ganachen over i en lille skål med høje sider eller et litermål. På den måde får du mere højde og forhindrer bedre luft i at trænge ind.

Ingredienser

Chokoladeganache

100 g piskefløde
160 g mørk chokolade
40 g smør

Find opskriften i Meyers Chokolade

Find bogen her