Sådan gør du
Sorte bønner med ancho chili
Udblød bønnerne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer, hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt friskt, letsaltet vand i 60-70 minutter, til de er møre. Dræn bønnerne i et dørslag over en skål, så du gemmer kogevandet.
Rist ancho-chilien på en tør pande, til den dufter godt og begynder at puffe op. Blend chilien med tomatpuré, spidskommen og nogle skefulde bønnekogevand til en glat pasta. Stil den til side.
Snit løget, og skær gulerod og selleri i små tern. Riv hvidløget på et rivejern, og steg det hele i olie i en gryde, indtil løgene er blevet klare. Tilsæt de kogte bønner. Hæld bønnekogevand på, så det næsten dækker. Lad det simre i 5 minutter, til væden koger en smule ind. Rør chilipastaen i, og lad det simre sammen i yderligere 5 minutters tid. Blend cashewnødderne med 1 dl bønnekogevand, og rør det i bønnerne. Smag til med salt, peber og limesaft.
Salsa
Skær ananas i små tern og rødløg i tynde, halve ringe. Hak jalapeñoen helt fint, og vend den sammen med ananas, rødløg, limesaft, limeskal og grofthakket koriander. Smag til med lidt salt.
Arepas
Ælt masarepa med lunkent vand og salt, til det er helt klumpefri. Lad dejen hvile i 5 minutter eller længere. Ælt dejen igennem et par gange, og del den så i 16 stykker. Rul hvert stykke til en kugle, og pres dem flade til en tykkelse på 1-1½ cm. Varm lidt olie op i en pande ved mellem varme, og steg arepaerne, så de bliver gyldenbrune og gennembagte – det tager 7-9 minutter på hver side.
Skær arepaerne åbne uden at skære dem helt igennem – som du ville åbne et pitabrød – og fordel bønnegryde og salsa i dem. Servér straks.
Ingredienser
Sorte bønner med ancho chili
200 g sorte bønner
1 ancho chili (fås på nettet og i nogle supermarkeder)
2 tsk tomatpuré
1 tsk spidskommen (knust eller stødt)
1 løg
1 gulerod
2 stængler bladselleri
3-4 fed hvidløg
2 håndfulde usaltede cashewnødder
Salt og peber
Saft fra 1 limefrugt
Salsa
½ ananas
½ rødløg
1 frisk jalapeño (eller anden grøn chili)
Saft og skal fra 1 limefrugt
1 håndfuld frisk koriander
Arepas
500 g masarepa (fås i specialbutikker, nogle supermarkeder og på nettet)
6 dl lunkent vand
1 tsk salt
Vindruekerneolie til stegning