Denne opskrift på æblegalette, er en nemmere og hurtigere version af en klassisk æblekage, hvis du bruger færdigkøbt butterdej. Du kan selvfølgelig også gå hele vejen og bage din egen butterdej. Server æblegaletten med det samme, med flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis til.

Lær at bage kanelsnurrer og andet bagværk på Meyers Bageskole

Se alle vores bagekurser her

Sådan gør du

Butterdej

Kom vand, salt, smeltet smør, eddike og hvedemel i en stor røremaskine med dejkrog, og kør det sammen til en blank og smidig dej. Har du ikke en røremaskine, må du smide næverne i dejen. Dæk skålen til med husholdningsfilm, og stil dejen i køleskabet i 2 timer.

Tag dejen ud igen, og rul den ud på et let melstrøet bord til en firkant på ca. 30x30 cm.

Bank smørret ud mellem to stykker bagepapir så det måler ca. 15x15 cm. Vær opmærksom på, at smørret gerne skal have samme konsistens som dejen – læg det evt. i køleskabet i 10 minutter efter udbankning.

Placer smørblokken diagonalt på den udrullede dej. Fold de fire dejhjørner ind mod midten, som var det en konvolut, du foldede, og luk smørret inde ved at klemme sammenføjningerne sammen med fingrene.

Rul derefter forsigtigt dejen ud til en rektangel på ca. 1 cm’s tykkelse. Fold en tredjedel af dejen ind mod midten, børst forsigtigt overskydende mel væk. Fold derefter den anden tredjedel ind over. Drej dejen en halv omgang, rul igen dejen ud til et rektangel. Lav samme foldning en gang til, pak dejen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.

Tag dejen ud, og gentag processen med 2 gange 3 foldninger og en udrulning ind i mellem. Lad dejen hvile i køleskabet i minimum 30 minutter hver gang. Det er vigtigt at overholde hviletiden – ellers bliver smørret for varmt at arbejde med, og de mange lag, som butterdejen består af, klistrer sammen.

Del portionen i mindre dele, alt efter hvad du skal bruge butterdejen til, og pak dem godt ind i film. Dejen kan ligge i køleskabet til næste dag, hvis ikke du skal bruge den med det samme.

Bagning

Forvarm ovnen til 225º ved varmluft.

Rul butterdejen ud til et rektangel på ca. 25x40 cm i ca. 3 mm’s tykkelse. Læg den på en bageplade beklædt med bagepapir.

Smør et tyndt lag æblemos ud over butterdejen. Skræl æblerne, og befri dem for kernehus. Skær æblerne i tynde både, og læg dem over galetten – taglagt som på billedet.

Sigt flormelis over æblerne, og fordel smørret i mindre klatter ovenpå.

Bag galetten midt i ovnen i ca. 25 minutter, eller indtil æblerne er smukt gyldne og karamelliserede. Tag den ud, og parker den kort på en rist på køkkenbordet.

Lun calvadosen i en lille gryde. Hæld den over den varme, bagte galette. Tænd hurtigt en tændstik, sæt ild til spiritussen, og fl amber galetten.

Tip

Du kan sagtens undlade flamberingen til sidst, men for et ekstra show, så spring ud i det.

Ingredienser

Butterdej

2 ½ dl vand
4 ½ tsk fint salt
80 g smeltet smør
1 tsk æblecidereddike
500 g hvedemel
425 g smør

Fyld

400 g butterdej
300 g æblemos
4 store æbler
150 g flormelis
100 g smør
40 ml Calvados eller anden æblebrændevin