En fransk klassiker; ægte smørbagte croissanter. Her tilføjet et tyndt lag friske, saftige, aromatiske, danske æbler og blød vaniljecreme.

Sådan gør du

Croissantdej

Bland vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri.

Tilsæt æg, det kolde hvedemel samt sukker og salt, og ælt dejen sammen i 3–5 minutter på maskine eller i hånden til du har en fast, kold dej. Læg dejen i køleskabet i 30 minutter.

Læg smørret mellem to stykker bagepapir, og bank det ud med en kagerulle til en firkant på ca. er 15x15 cm. Undgå at arbejde for meget med smørret, da det så vil blive for blødt.

Tag dejen ud af køleskabet, og tryk den ud på et meldrysset bord, så den kommer til at måle ca. 25x25 cm. Læg smørret på midten af dejen, og fold alle 4 dejsider ind over smørret, så du får en lille firkant. Smørret skal være helt dækket af dej.

Tryk forsigtigt dejen lidt fladere, og sæt den så i køleskabet igen i ca. 30 minutter, til den er gennemkold.

Tag dejen ud, læg den på det meldryssede bord, og rul forsigtig dejen aflang så den bliver ca. 1 cm høj.

Fold de to ender ind mod hinanden, og fold en gang til, så du får fire lag smør, og sæt dejen i køleskabet igen. Vent 30 minutter, gentag så den samme rulleprocedure en gang til, og sæt dejen på køl bagefter. Lad dejen blive gennemkold – det tager ca. 30 minutter.

Vaniljecreme

Bland lidt af mælken med æggeblommerne, majsstivelsen, halvdelen af sukkeret, vaniljekorn og -stang. Pisk det sammen, ikke skummende.

Varm resten af mælken og den anden halvdel af sukkeret op til kogepunktet. Pisk den kogende mælk i æggeblandingen, hæld det hele tilbage i gryden og lad det koge igennem i et minut under konstant piskning.

Hæld cremen gennem en sigte over i et fad, dæk det til med husholdningsfilm (lad filmen berøre overfladen af cremen) og sæt det i køleskab med det samme. Lad cremen blive kold.

Samling

Inden du påbegynder croissantudrulningen, skærer du æblerne ud i tynde skiver. Du kan evt. dryppe dem med lidt citron så de ikke bliver brune.

Den kolde croissantdej, rulles ud til 4mm tykkelse, og udskæres i kvadrater på 11x11 cm.

Placer to tynde baner af vaniljecreme på hver kvadrat, og placer 8 tynde skiver æbler herpå. Læg fire skiver den ene vej og fire skiver den modsatte vej.

Sæt croissanterne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hæve til dobbelt størrelse. Det tager ca. 1–2 timer.

Drys med flormelis inden bagning, så æblerne på toppen karamelliseres under bagningen.

Bag croissanterne i en forvarmet ovn ved 200° i ca. 15 minutter. Hold øje! Temperatur og tid kan variere meget fra ovn til ovn. Afkøl dem på en bagerist.

Tip

Æblecroissanten kan også serveres som en dessert efter middagen, med en kugle god vaniljeis eller pisket fløde.

Ingredienser

Croissantdej

3 dl koldt vand
2 dl kold mælk
2 æg
60 g gær
1 kg koldt hvedemel
120 g sukker
25 g havsalt
500 g koldt smør

Vaniljecreme

1 liter mælk
230 g æggeblommer
80 g majsstivelse
300 g sukker
1 vaniljestang

Desuden

2 æbler