Aftalen indeholder en målsætning om at halvere madspild i Danmark frem mod 2030, således at fødevarebranchen leverer bidrag til at indfri FN's Verdensmål 12.3. Og ansvaret skal løftes både i hjemmekøkkenet, på arbejdspladsen og som del af fødevarebranchen og drives af inspiration, nye initiativer, ny viden og mere klimavenlige madvaner.
Sådan minimerer du dit madspil derhjemme
Vi har bedt vores kokke komme med fem gode tips til at minimere madspild derhjemme:
1. Den korrekte planlægning
Lav en ugentlig madplan samt indkøbsliste og følg den. Så får du kun handlet det du skal bruge på en gang og undgår at stå i kø i supermarkedet med trætte unger på slæb hver eftermiddag.
Det er altså både godt i madspildsregnskabet, for din egen tålmodighed og for pengepungen. Færre indkøb betyder nemlig også færre impulskøb.
2. Skab restaurantstemning derhjemme
Læg en dug på bordet, tænd et stearinlys og sæt noget hyggelig musik på. Lad den gode stemning sprede sig, og server to retter mad på en helt almindelig hverdag. En lille rest aftensmad fra dagen før, som ikke rækker til et hovedmåltid, kan laves til en lille forret - der er ingen der siger, at det skal være kedeligt at spise rester.
3. Giv trætte grøntsager nyt liv
En gryderet, risotto eller daal er meget taknemmelige retter, der ikke bliver mindre god ved at få en kvart squash eller en slatten gulerod i sig. Så åben køleskabet og se, hvad du har af grøntsagsrester, de kan sikkert sagtens bruges i gryderetten.
> Find opskriften på rødbede-bygotto
> Find opskriften på minestrone
4. Brug hele råvaren
Vitaminerne sidder i skrællen, så ofte er det unødvendigt at give grøntsager en heftig tur under kniven inden brug. Hvis du rengør f.eks. kartofler, gulerødder, hokkaido-græskar eller butternutsquash grundigt med en svamp, kan de sagtens undlade at blive skrællet. Græskarkernerne kan også bages i ovnen og blive til lækker topping til f.eks. en salat. Toppen fra en porre kan bruges i suppe, eller snittes og bruges som fyld i simrer-retter eller tærte.
5. Lav din egen eddike
Har du kernehus fra æbler kan disse tilføres en almindelig lagereddike, efter et par uger vil du have en dejlig æbleeddike. Du kan også bruge blommesten, dette giver en sødlig marcipan-agtig smag til eddiken.
Ligeledes kan du bruge stilken fra dine krydderurter, som du ellers ville have kasseret.