Tilbage

SMAG PÅ EFTERÅRET: DANSKE ÆBLER OG BLOMMER

Sommeren er officielt slut, men tøv ej, for i efteråret bugner det med søde frugter i de danske træer. Lige nu er både blommer og æbler plukkemodne, og begge frugter er ideelle i eksempelvis tærter, safter, marmelader, chutneys og salater.

Historien om de danske æbler

Historien om æblernes anvendelse i Danmark rækker flere tusinde år tilbage. Man har fundet æblekerner i grave helt tilbage fra både sten- og bronzealderen. Dengang var det vildæbler, man spiste, da man endnu ikke var begyndt at dyrke frugterne på plantager og i haver. Egentlig er æbledyrkning først kendt fra middelalderen, hvor munke begyndte at dyrke æblesorterne rundt omkring på de danske klostre. Og faktisk skal vi helt frem til omkring midten af 1800-tallet, hvor komfuret med bageovn blev en del af de fleste danske køkkener, før den nok mest kendte ret med æbler - nemlig æblekagen med flødeskum og rasp - blev opfundet.

I dag dyrkes æbler flittigt i de danske haver, hvor nogle af mest populære sorter er Discovery, Rød Ingrid Marie, Rød Gråsten og Guldborg. Nogle sorter er mere velegnede til desserter og bagværk - fx Rød Gråsten og Discovery - mens andre er bedre i salater, fx Guldborg.

Frugtplantagerne på Lilleø

På Lilleø i Smålandsfarvandet er der ideelle forhold for dyrkelse af frugt og i særdeleshed æbler, pærer og blommer. Vi har allerede kunne nyde Opal-blommerne de sidste par uger, og lige nu moder de første, saftige Discovery-æbler.

Æblerne fra Lilleø har en fantastisk smag. Det skyldes, at øen har et helt særligt klima, som giver optimale vækstbetingelser for frugten. På de mindre øer, som f.eks. Lilleø, udsættes træerne pga. luftens saltindhold og jordbundens særlige mineralsammensætning for en mild stress, der menes at fremme dannelsen af aroma, farve og andre komplekse forbindelser i frugterne.

 

De mange forskellige æblesorter

De forskellige æblesorter, som dyrkes på frugtplantagen, høstes på forskellige tidspunkter i løbet af sensommeren og efteråret. Æblehøsten begynder typisk i august, hvor der sædvanligvis er udsigt til den tidlige, men faste og søde sort Discovery. I september er der oftest endnu flere forskellige sorter. Blandt andet Aroma og måske Guldborg og Elstar. Sidste del af æblesæsonen byder blandt andet på rød Ingridmarie, Rød holsteiner cox og Ahrista.

Bag om blommen

Blommer stammer oprindeligt fra Vestasien og antages at have vokset i norden siden vikingetiden. Den søde stenfrugt er i familie med fersken, abrikos og kirsebær og findes i mange forskellige sorter. Afhængig af sorten kan de variere i størrelse, fasthed, farve og smag. Smagen af blommernes frugtkød er oftest sød og let syrlig, hvilket gør dem ideelle til desserter og kager. De er også velegnede som tilbehør til fjerkræ