Pluk smagen af sommer

Når sommeren for alvor tager fat, er der blomster og frugter at plukke, mens sensommeren byder på mere af det hele. Tag på opdagelse i det vilde og få mere velsmag som den helt store gevinst.

Kirsebær

Lige nu hænger kirsebærene tunge og sorte på træerne og venter bare på, at en sulten hånd fylder maven med de dejlige bær. Bærene varierer fra næsten gule til dybsorte, men også størrelsen varierer, blandt andet fordi træerne ofte danner krydsninger med dyrkede sorter.

FIND dem i løvskove, hegn og krat over det meste af landet. Specielt Bornholm er kendt for sine mange kirsebær.

 

Brombær

Brombær er ikke bare en sort, men op mod 90 forskellige småsorter. Fælles for dem er, at stænglrne er mere eller mindre tornede, nedliggende og ofte flere meter lange. De sorte frugter varierer meget i størrelse og smag og i antallet af småfrugter. De første bær er i reglen bedst - de er både størst og sødest.

FIND dem i skove, krat og langs levende hegn og diger. Udbredelsen af de forskellige sorter varierer meget hen over landet.

 

Løgkarse

Løgkarse er en vildtvoksende skovurt, som dufter og smager af løg og karse. Dens hjerteformede blade har takker og ligner brændenældeskud. Senere på sæsonen får den små hvide blomster og kan blive op til en meter høj. Både blomster og blade krydrer og pynter i salatskålen, på en rugbrødsmad eller på en varm ret.

Løgkarsen kan for det meste bruges i stedet for purløg. Det smager for eksempel vidunderligt på dit søndags-morgenbord som det grønne drys på dit blødkogte æg. Skær toppen af det kogte æg med en skarp kniv og drys med masser af friskhakket løgkarse, lidt salt og peber.

FIND den i store mængder på især fugtig, næringsrig bund i løvskove, parker, haver og hegn.