En smagsmæssig julerejse hele kloden rundt

I vores frokostkøkken tager vi jer over de kommende uger med på en smagsmæssig julerejse hele kloden rundt. Over tre udvalgte decemberdage hylder vi julebordets madtraditioner i tre forskellige lande. Vi starter i egne rækker og dækker op hos jer med et overdådigt, dansk julebord med alle de velkendte livretter. Senere rejser vi mod vest og serverer jul på ærke-amerikansk med alt, hvad det indebærer. Vi slutter i Frankrig, hvor julen rimer på vin chaud og Gratin Dauphine.

I Meyers elsker vi julen; ikke mindst fordi den giver anledning til nogle af årets største måltider. Det er nu, vi sætter os til bords om retter, der helst skal være genkendelige og vække minder, og det er i dagene omkring juleaften, vi omtrent spiser det samme over hele landet. For julen er traditionernes tid, og vi luner os ved, at alting dufter brunt og brændt præcis, som vi husker det.  

Men kigger vi uden for de danske tallerkener, smager julen helt anerledes. Det er noget det, der skaber et lands kultur og fælles madhistorie.  

Vi glæder os til at præsentere tre bud på julefrokosten fra tre forskellige lande. 

God appetit - og glædelig jul!

Fredag 20. december -  Fransk jul

Hvis der er nogen, der har styr på sine saucer og den kulinariske finesse, så er det franskmændene – og det gælder i særdeleshed også til jul.

Julen i Frankrig er fuld af overdådige serveringer og rige smage, men hvilke retter der præcis kommer på bordet, afhænger lidt af, hvilken region, vi kigger på. Fælles for hele landet er dog Le Réveillon de Noël, som er en stor middag, der finder sted natten til juleaften. Det stores festmåltid starter ofte sent på aftenen og kan vare langt ind på natten.

Helt så lang tid kommer frokosten i dag nok ikke til at tage – men I kan til gengæld glæde jer til blandt andet langtidsstegt oksefilet med rødvinssauce og terrine de Noël, som er en fransk juleterrine med svampe, trøfler og rosenpeber. Begge dele sammen med dejligt tilbehør og delikatesser. 

 

  • Juletraditioner

    De franske juletraditioner

    Finesse og delikatesser

    Flere steder i Frankrig er foie gras, den luksuriøse paté lavet af gåse- eller andelever, en klassiker på julebordet. Ofte serveret med et udvalg af godt brød og frugt. I de mere kystnære regioner, især i Bretagne og Normandiet, er det almindeligt at spise et stort udvalg af skaldyr som hummer, østers, muslinger og krabber. Den imponerende ’Fruits de la mer’ er en klassisk forret til julemiddagen. For regionerne inde i landet, som eksempelvis Alsace, ser man ofte de mere substantielle retter som sauerbraten (syrlig braiseret kød) og bretzels til jul.

    En klassisk hovedret, som de fleste franskmænd kan blive enige om er en chapon, som er en fyldt og stegt kylling, serveret med fyld og en aromatisk sauce. Hvis ikke det altså skal være et andet populært fjerkræ, nemlig dinde (kalkun), som fyldes med kastanjer eller andre lokale ingredienser.

    Og hvad skal der så i glasset? Champagne naturligvis! Især som aperitif før julemiddagen er franskmændene glade for champagne, ligesom boblerne også kan ledsage julemåltidet, når der er foie gras og skaldyr på menuen.

I gamle dage ville man vælge et stort, tungt stykke træ, ofte fra egetræ eller kastanje, og det blev opbevaret til den 24. december. Når juleaftenen kom, blev træet sat i pejsen, og man brændte det som en del af festlighederne. Det var både et ritual og en måde at bringe held og varme ind i hjemmet i den kolde vintertid.

  • Fransk jul

    Den søde afslutning

    Bûche de Noël

    Når vi i herhjemme spiser den ærkedanske risalamande, som ellers lyder dekadent og fransk, så samles franskmændene om de klassiske Bûche de Noël (juletræstamme) - en rouladelignende kage lavet af chokolade og smør, formet som en træstamme og dekoreret med flødeskum, chokolade og sukkerdekorationer.

    Kagen symboliserer et træstykke, som man traditionelt brugte til at brænde i pejsen i julemånederne. Traditionen med at brænde et stort træstykke i pejsen stammer fra gamle europæiske skikke og kan spores helt tilbage til middelalderen og frem til 1800-tallet. Her troede man på, at den store træstamme, der blev brændt i pejsen, ville bringe held og beskytte huset mod onde ånder i den kolde vintertid. Stammen blev omhyggeligt udvalgt og ofte forberedt til at brænde i flere dage.

    Find smagskompasset
  • Julens mad og bagværk

    Skal du have en hånd i julekøkkenet?

    Opskrifter og køkkentips

    Vi har samlet nogle af vores yndlingsopskrifter på bagværk, knas og varme drikke, du kan lune dig på i decemberdagene, men også bundsolide opskrifter på fuglen, grisen og det gode tilbehør til juleaften, så du selvsikkert kan kaste dig over den store julemiddag.

    Find alle opskrifter