Det holistiske mærke kigger på alle relevante miljøproblemer i hele produktets livscyklus - fra hensyn til klima, kemikalier, ressourcer og biodiversitet - og det gør det til et af verdens skrappeste miljøcertificeringer.
Inden for kantinedrift er kravene, at man skal kunne dokumentere tiltag, som fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning – fx ved at reducere kødforbrug og bruge lokale råvarer. Men også områder som økologigrad, at udelukke engangsemballage og minimere brugen af uønskede kemikalier er en del af et svanemærket spisested eller kantine.
Derfor er vi stolte af, at vi i skrivende stund har seks kantiner, som er blevet certificeret med Svanemærket. For os er certificeringen en konkret metode til at arbejde med de målsætninger for økologi, miljøledelse og madspild, der både er sat i vores bæredygtighedsstrategi for hele Meyers og i det faglige kodeks, der er særligt udviklet til vores kantiner.
Vores foreløbige arbejde med Svanemærket
Vi har i øjeblikket seks kantiner med certificeringer med Svanemærket. Det er tildelt kantinerne ved Aasted, Niras, Kaj, Ledernes Hovedorganisation og Dansk Sygeplejeråd, og i Meyers er certificeringen en del af en langsigtet bæredygtighedsindsats:
”Vi er meget stolte over, at vi nu er den kantineoperatør med flest certificeringer med Svanemærket, for det er bevis på, at vi arbejder ambitiøst og fokuseret for at nå de målsætninger, vi satte i vores bæredygtighedsstrategi indenfor bl.a. miljø, økologi og råvarer”, udtaler driftsdirektør Liselotte Lybæk.
Nye, skærpede krav til certificering
De fem ny-certificerede Meyers kantiner er de første i Danmark til at opnå Svanemærket, efter kravene til kantiner, restauranter og storkøkkener i foråret blev skærpet. Fremover skal spisestederne leve op til endnu skrappere krav til blandt andet økologi, miljøledelse og madspild, sådan at den samlede miljø- og klimabelastning for råvarer og produkter reduceres mest muligt:
”Svanemærket strammer løbende kravene for at sikre, at de certificerede spisesteder ligger i front på miljø og klima. Når der udvikles krav, ser Svanemærket på hele livscyklus. Det betyder, at der stilles krav til både valg af fødevarer, madspild og spisestedets samlede drift - fx forbrug af energi og vand. Meyers kan med rette være stolte over, at disse fem kantiner har dokumenteret, at de lever op til Svanemærkets skærpede krav – det vidner om et stærkt miljøarbejde”, fortæller Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
En investering i arbejdet med bæredygtighed udvikling
Hos Meyers er arbejdet med Svanemærket en metode til at arbejde med de målsætninger, der både er sat i bæredygtighedsstrategien for hele Meyers og i det faglige kodeks, der er særligt udviklet til Meyers kantiner. Derfor ser driftsdirektøren i Meyers et stort potentiale i at certificere endnu flere kantiner:
”At få certificeret en kantine er en investering i arbejdet med bæredygtig udvikling både for os selv og for vores kunder, og vi oplever, at kunderne kan bruge Svanemærket direkte i arbejdet med mere miljømæssig bæredygtighed og CSR i deres virksomhed. Derfor ser vi frem til at samarbejde med Miljømærkning Danmark og vores kunder om endnu flere certificeringer med Svanemærket de kommende år”, slutter Liselotte Lybæk.
Fakta om Svanemærket
Svanemærket er blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer. Målet er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. Derfor har Svanemærket en holistisk tilgang og evaluerer miljøpåvirkningen i alle relevante faser af et produkts livscyklus. Svanemærket sætter ambitiøse krav til miljø, klima og kemikalier – og altid med stort fokus på biodiversitet, sundhed og cirkulær økonomi. Svanemærket er Nordens officielle miljømærke, og hele ni ud af ti nordiske forbrugere kender mærket. Læs mere om Svanemærket her.
Fakta om svanemærkede spisesteder
Et svanemærket spisested reducerer miljø- og klimabelastningen i hele spisestedets livscyklus ved blandt andet at:
• Gennemføre tiltag, som fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning – fx ved at reducere kødforbruget og bruge lokalt producerede råvarer.
• Servere minimum én vegetarisk ret til både frokost og middag.
• Servere en høj andel økologisk mad og drikke.
• Udelukke truede arter af fisk og skaldyr, palmeolie til friture, genmodificerede fødevarer samt flaskevand til bordservering.
• Arbejde aktivt med at forebygge madspild.
• Kildesortere effektivt for at sikre mulighed for genanvendelse af materialer og udnyttelse af ressourcer.
• Udelukke engangsartikler i den daglige servering og udelukke plastfilm, der indeholder PVC/PVDC, til emballage til mad og drikke.
• Begrænse brugen af energi og udslippet af CO2
• Begrænse vandforbruget.
• Begrænse uønskede kemikalier ved at bruge miljømærkede produkter til den daglige rengøring, opvask og tekstilvask.
• Oplære medarbejdere, så alle bliver engageret i miljøarbejdet.
• Læs mere om Svanemærkede spisesteder her.