Vil samle medarbejderne om en madrejse:
Firmafrokosten er mere end blot ’mad midt på dagen’. Den er også en platform, som dagligt kan bruges til at inspirere mange tusinde danskere. Det gælder uanset om man som virksomhed ønsker en velkendt eller mere eksperimenterende retning i madlavningen. I disse år oplever vi dog en særlig efterspørgsel på grønnere, sundere og mere bæredygtige kantineløsninger.
Et godt eksemperl er virksomheden Nexans Industry Solutions. De leverer kabler til producenter af vedvarende energi. Derfor var bl.a. klima, bæredigthed og omtanke for miljøet kerneværdier, som skulle afspejles i opstarten af en helt ny kantine i december 2020:
”Vi har aldrig spist sammen som kollegaer før. Tidligere stod den på madpakker. Derfor er det vigtigt for os at kunne samles på en ny måde omkring mad, der rummer de samme mål og den samme rejse som vores virksomhed,” fortæller Joe Andersen, og slutter:
”Når det er sagt, så er det selvfølgelig en tilvænningsproces for medarbejderne at skulle spise mange flere grøntsager, end de måske har været vant til. Men sammen med vores dygtige Meyers-køkkenchef, Morten Rosengaard, har vi i fællesskab hurtigt fundet et velsmagende og ikke mindst genkendeligt leje i madens udtryk, mens vi langsomt spiser os i den rigtige retning. Morten forstår virkelig at inddrage vores inputs.”
Som at lære et helt nyt sprog:
Netop et begreb som ”genkendelighed” er nøglen i arbejdet med en sundere, grønnere og mere klimavenlig kantine, hvis man spørger Johan Czochara. Han arbejder som køkkenchef i erhvervshuset Crescendo i Middelfart, der bl.a. rummer firmaer som Toyota og Dan-Bunkering.
”Når en virksomhed ønsker at kaste sig ud i et grønnere og sundere køkken, er det som at lære at tale et helt andet sprog. Det kan være lidt svært i starten – både for kokkene og de spisende gæster. Men når man ser, hvordan et sæt nye, grønne benspænd omvendt kan danne grobund for en helt ny form for kreativitet i maden, så bliver man bare… ja… begejstret!” siger Johan, og uddyber:
”Jeg tror på, at man får folk med på rejsen ved at invitere dem helt ind i maskinrummet: Ved at give dem et større kendskab til råvarer og grønne teknikker. Men man skal også lytte til eventuel skepsis. Står man for stejlt på sine egne idéer, får man ikke alle gæster med. Så der skal der stadig være plads til små portioner dyrevelfærdskød, ligesom grøntsagerne gerne må forklædes lidt som comfort food,” griner Johan.
Kantinen skal både forandre og forene:
Nogle af dem, som har haft særlig brug for rummelighed på kantinemenuen i opstartsfasten i Johans køkken hos Crescendo, er en række lagermedarbejdere. Det er mennesker, som gennem tredive og helt op mod fyrre år har været vant til en anden type mad: Til en kødfyldt frokost med masser af gods i.
”Vi valgte Meyers for at gå i en mere bæredygtighed retning med et særligt fokus på økologi, klima og hele jord-til-bord-tanken. Vi vidste godt, at det ville blive en stor forandring for medarbejderne i huset, fordi mange af vane forventer kød til frokost,” fortæller Carsten Pedersen, driftsmedarbejder i Crescendo-huset og slutter:
”Heldigvis har vi Johan i køkkenet. Ham er vi simpelthen så glade for. Hans entusiasme omkring maden og villighed til at lytte er uundværlig. Vi er helt trygge ved, at vi får alle med om bord på den nye madstil, vi har ønsket os. For i sidste ende er håbet jo, at vores kantine både skal kunne forandre og forene folk.”