Lune hveder til store bededag

Det er en smuk, dansk tradition at spise varme hveder til store bededag - også i året 2024. At lukke øjnene, nyde duften af korn og kardemomme og sætte tænderne i den nyristede bolle, mens smørret langsomt smelter. I Meyers Bagerier er vi vanen tro klar med lune hveder fra 23. til 28. april.

Du kan hente vores økologiske, saftige hveder i alle vores bagerier. Vores bagere holder hverken bage- eller bedefri store bededag - derfor kan du også hente hveder i vores bagerier hele store bededag.

1 stk. DKK 18
4 stk. DKK 55

I gamle dage måtte bagerne ikke arbejde fra solnedgang dagen før store bededag og på selve dagen, og derfor bagte de hveder, som folk kunne tage med hjem og varme dagen efter. Men som regel blev bollerne fortæret, mens de endnu var lune og sprøde, og derfor fik vi i Danmark tradition for at spise hveder store bededagsaften. Lad duften af varme hveder fylde dit hjem, og bag hvederne selv.

 • Opskrift

  Bag dine egne hveder

  Smørbagte med smag af kardekomme

  Prøv selv disse saftige boller med god smag af kardemomme, som bestemt også godt kan tåle at blive spist på andre tider af året.

  Find opskriften her

Hvorfor smager lune hveder så godt?

Det er en smuk dansk tradition at spise varme hveder til store Bededag, og de heldigste af os mindes oplevelser fra en lykkelig barndom, når vi lukker øjnene, nyder duften af korn og kardemomme og sætter tænderne i den nyristede bolle, hvor smøret langsomt smelter. Men har du tænkt på, hvorfor sådan en ristet bolle egentlig smager så godt? Der ligger nemlig en helt kemisk forklaring bag; et underfundigt fænomen, som også er kendt under navnet maillard-effekten. Kemien bag den gode smag.

Når vi varmer fødevarer op, reagerer aminosyrerne nemlig med sukkeret og danner flere hundrede forskellige velsmagende molekyler eller smagsstoffer, som er dem, vi oplever, når det smager så utrolig godt at bide i en ristet bolle. Maillard-effektet er altså reaktionen mellem aminosyrer og kulhydrat, og i brød sker det altså hovedsageligt i skorpen.

Særligt i det bløde bagværk er der jo typisk et drys sukker i dejen, som gør, at det er endnu nemmere at skabe den lysebrune skorpe, der får tænderne til at løbe i vand, bare vi dufter til det lysebrune, sprøde bagværk.

Faktisk er der meget, der tyder på, at vi helt biologisk tiltrækkes af mad, der er tilberedt, for tænk engang, hvor ofte du ikke bliver både sulten og glad ved duften af en stegt bøf, ristede nødder, karamelliseret sukker - ja, eller ristet brød. Processen har da også været brugt som et velsmagende madlavningstip siden oldtiden, men det var kemikeren Louis-Camille Maillard, som undersøgte processen første gang i Frankrig i 1912. Så når du torsdag aften forkæler familien med ny-ristede hveder sammen med tusindvis af andre danskere, kan du tænke på, at det er en stor fælles, instinktiv nydelse, når vi bider i det sprøde bagværk.

 • Bag dine hveder selv

  Gode råvarer til dine hveder

  Nordisk, bagedygtigt hvedemel og smagfulde marmelader

  Godt mel er vigtigt, når man bager så enkelt bagværk som de klassiske hveder er. Oftest benytter man hvedemel, men vil du lave dem lidt grovere, kan du udskifte lidt af hvedemelet med enten ølandshvedemel, fuldkornshvedemel eller grahamsmel. Det bidrager med god bageevne og stor smag til dit bagværk.

  Vores mel kommer udelukkende fra økologisk korn dyrket i Norden, primært i Danmark. Vi samarbejder med bønder, som på trods af udsigten til et lavere udbytte, prioriterer at dyrke gamle kornsorter med stor smag og næringsværdi, uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning. Vores mel kan købes i Meyers bagerier, i udvalgte Kvickly- og SuperBrugsen, på Nemlig.com og hos Wolt.

  Læs mere om vores mel
 • Perfekte hveder til store bededag

  Nordisk, bagedygtigt hvedemel og smagfulde marmelader

  Et gavmildt lag smør er næsten obligatorisk på en lune, friskbagt hvede, men skal smagsoplevelsen nå nye højder, kan du f.eks. toppe dine hveder med marmelade fyldt med bær og frugter.

  Vi koger vores marmelader med sukker og tilsætter syre fra eks. citron for at fremme aromaerne og holde sukkeret i skak. Marmeladerne har et højt frugtindhold og indeholder ikke tilsætningsstoffer af nogen art. Marmeladerne kan købes i vores bagerier, i Meny, på nemlig.com og hos Wolt.

  Se vores udvalg af marmelader