Ny kogebog: Grønne proteiner

Den nye kogebog Grønne Proteiner er spækket med forslag til grønne måltider hvis velsmag, kraft og dybde får selv inkarnerede kødspisere til at gå mætte og smilende fra bordet.

Klimavenlig hverdagsmad

30. oktober 2020 udkommer den nye kogebog 'Grønne proteiner' med over 150 opskrifter til hele året. Bogen tegner et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste.

I centrum for opskrifterne er de proteinrige ingredienser fra planteriget som bælgfrugter, korn, nødder, frø, kål og bladgrøntsager, der skal fylde meget mere, hvis vi skal lytte til verdens klimaforskere.

Heldigvis er der også et væld af velsmagende grunde til at give planteproteinerne mere plads, end de har i dag.

Grønne Proteiner dyrker det fuldendte grønne måltid med saft, kraft og dybde, hvor selv inkarnerede kødspisere går mætte og tilfredse fra bordet.

Hvis vi vil spise mere klimavenligt, skal vi hente flere af vores proteiner i planteriget, end vi gør i dag. Det er budskabet fra store internationale forskergruppe EAT Lancet Kommissionen, og det bliver højst sandsynligt et tema i de nye, danske klimavenlige kostråd, der forventes i starten af det nye år. I dag spiser vi kun to gram bælgfrugter om dagen ifølge DTU Fødevareinstituttet –lidt mere plads til dem i køkkenet kan næsten kun blive en berigelse af vores madkultur!

> Bogen kan købes i Meyers Madhus, Meyers Deli, i boghandlere landet over og på saxo.com.

 

Inspiration fra hele verden

Bogen udlever også drømmen om den perfekte, grønne frikadelle, ligesom du bliver klædt på til at lave din egen tofu eller gro dine egene knasende sprøde spirer af de tørre bælgfrugter hjemme i vindueskarmen. Bogen trækker både på hjemlige madtraditioner og visdommen fra kendte og mindre kendte køkkener fra hele verden, og du vil derfor både finde opskrifter på både en grøn version af mormorkøkkenets krebinetter og lækre sager som acarajé, friturestegte bønne- og løgfritters fra det nordlige Brasilien.

Bogen er kommet til verden med god hjælp fra folk med førstehåndsindsigt, der har delt forrygende opskrifter fra deres hjemlande med os. Du vil derfor finde opskrifter fra blandt andet Persien, Kina, Somalia, Pakistan og Marokko i bogen – lande, hvor brugen af planteproteiner er dybt rodfæstet og udviklet gennem årtusinder.

Helstøbte, grønne måltider

Med bogen kan du ikke bare finde en række skudsikre grønne proteinrige hverdagsklassikere, men også få et indblik i spændvidde inden for feltet - herunder at tænke i måltider snarere end i retter, så du måske genopdager nogle nye grønne livretter eller træder uden for bogen, så du selv skaber nogle nye helstøbte grønne måltider. 

Du kan læse mere om bogen her. 

> Find læseprøven her

I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner fra planteriget, end vi gør i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi opnå større fortrolighed med råvarer, der i dag kun strejfer tallerkenen, men som kan danne grobund for en næsten endeløs række af velsmagende opskrifter"

Claus Meyer

Claus Meyer om tankerne bag 'Grønne proteiner'

  • Opskrift

    Boller i karry

    Grønne proteiner

    Forlægget her er vores klassiske opskrift på boller i karry, hvor karrysaucen laves med æbler og fløde og så friskes lidt op med friskrevet ingefær og æbleedikke. Hvis du gør dig umage med konsistensen på bollerne, som er baseret på perlebyg og brune linser, vil selv inkarnerede kødspisere nikke anerkendende.

    Find opskriften
  • Opskrift

    Falafel-bowl med syltede bøgehatte, ristet tempeh, bulgur og svampecreme

    Grønne Proteiner

    Et måltid med mange velsmagende elementer. Du kan sagtens vælge og vrage – lav falaflerne, og spis dem i pitabrød. Eller lav svampecremen som dip til stegte eller rå grøntsager. Går du linen ud og laver hele pakken, får du et virkelig helstøbt og mættende måltid.

    Find opskriften
  • Opskrift

    Rød spidskål bagt i barbecuesauce med mungbønner, majs og løg

    Grønne Proteiner

    Der er tryk på de krydrede, søde og syrlige nuancer i denne ret, der har mindelser af maden fra de amerikanske sydstater og passer perfekt til en sommeraften med gang i grillen (den kan også tilberedes færdig i ovnen). Barbecuesaucen, som er krydret med fennikelfrø og kun lige skal røres sammen, giver en masse smag til spidskålen.

    Find opskriften