Sådan gør du
Syltede svampe
Rens svampene for jord, skyl dem evt. kort, og dryp dem godt af.
Skær hvidløget igennem på midten, så du har to halve, hvor alle feddene er skåret igennem.
Kom svampe, hvidløg og rosmarinkviste i en kasserolle, og hæld olie på, til det lige dækker. Sæt kasserollen over svag varme, og lad det simre en times tid. Olien kan blive meget varm, så hold øje med den. Det skal kun boble sporadisk omkring svampene.
Tag gryden af varmen, lad det hele køle ned, og opbevar olie og svampe i en lukket beholder, et sylteglas eller en plastikbøtte med låg, i køleskabet.
Du kan nu bruge de oliekonserverede svampe i madlavningen, og du kan bruge svampeolien som smagsgiver. Vær blot opmærksom på, at hvis du fjerner det meste af olien, før svampene er brugt, så ryger svampenes holdbarhed. Du kan hælde frisk olie på, som dog ikke vil få den kraftige svampesmag.
Svampedip
Udblød bønnerne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer, hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt letsaltet vand i 65-70 minutter, til de er møre. Gem 1 dl af kogevandet, og hæld resten fra. Lad bønnerne køle ned til stuetemperatur.
Kom ordnede champignon i en lille kasserolle sammen med olien og grofthakket hvidløg. Lad det simrekoge ved svag varme i 20 minutter. Køl olien ned, og blend den med de sorte bønner, persilleblade, yoghurt og æbleeddike. Blend i 3-4 minutter til en ensartet puré, og smag til med salt og peber.
Anret med syltede svampe og lidt grønne persilleblade.
Ingredienser
Svampedip
200 g tørrede sorte bønner
200 g champignon
2 dl vindruekerneolie
2 fed hvidløg
2 håndfulde persilleblade
½ dl yoghurt 3,5%
½ dl æbleeddike
Salt og peber
100 g syltede svampe
1 håndfuld bredbladet persille
Syltede svampe
1 fed hvidløg
2 kviste rosmarin
Ca. ½ liter vindruekerneolie