Tilbage til opskrifter

Smuldrekage med blommer

Smuldrekagen her er nem at variere efter sæsonen, og så er den dejlig både til eftermiddagskaffe og på dessertbordet. I blommesæsonen anbefaler vi dig at gå efter de mørkviolette kirkesblommer, de er rigtig gode til bagning og syltesager. Og så søder vi med farin, der er skøn til den dybe blommesmag og de mørke krydderier.

Sådan gør du

Forvarm ovnen til 200º ved varmluft. Skyl, tør og halver blommerne, og fjern stenene. Smelt smør i en pande. Lad det lige bruse, og kom så blommerne på og lad dem skælve på panden i et par minutter.

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas kornene sammen med lidt af rørsukkeret med den flade side af kniven, så kornene skilles ad. Kom vaniljesukkeret, resten af rørsukkeret, den flækkede vaniljestang, kanel, stjerneanis, muskatnød, rødvin, honning og rørsukker ned på panden til blommerne, og lad dem simre i ca. 10 minutter. Saften skal begynde at blive sirupsagtig. Tag panden fra varmen, og lad blommerne køle lidt af

Smør et ovnfast fad med lidt smør, og fordel blommer og saft i fadet.

Lav en smuldredej. Kom hvedemel, mandelmel og smør i en stor skål, og gnid det hele sammen til krummer – dejen må ikke hænge sammen. Kom brun farin i til sidst, så sukkeret lægger sig lækkert rundt om dejkrummerne. Fordel crumbledejen over blommerne, og bag dem i ca. 25 minutter, eller indtil dejen har fået en flot gylden farve.

Tag fadet ud af ovnen, og lad det køle lidt af. Server kagen med en kugle vaniljeis eller letpisket flødeskum. Har du rester af kagen, kan den opbevares i køleskab i op til 5 dage og lunes ved servering.

Tip

Varier fyldet med f.eks. mirabeller, æbler, pærer, abrikoser, blåbær, brombær – eller hvad du nu har lyst til og mulighed for at høste i naturen. Til de lysere frugter og bær foreslår vi, at du udskifter rødvinen med æblecider eller en tør most, ligesom du kan bruge citronskal, vanilje, friske hyldeblomster, skovmærke m.m., hvis du ønsker en friskere krydret kogelage. Mens farin er dejlig til de mørke krydderier og den dybe blommesmag, kan du søde dejen med lys rørsukker, når det er ikke så kraftigtsmagende frugter, du bager med. Og har du ikke mandler eller mandelmel, kan du bruge havregryn i stedet.

Ingredienser

Fyld

15-20 mørke blommer (f.eks. kirkes- eller sveskeblommer)
50 g smør
1 vaniljestang
4 spsk lyst rørsukker
2 kanelstænger
1 stjerneanis
Lidt friskrevet muskatnød
1 ½ dl rødvin
6 spsk honning

Dej

150 g hvedemel
50 g mandelmel eller fintblendede, smuttede mandler
150 g koldt smør
150 g brun farin
1 ovnfast fad

Find opskriften i Meyers kager

Find bogen her