Vi bruger rugsurdej i vores rugbrød til at gøre dejen syrlig, så rugbrødet får en fin konsistens og en god smag, og til at få brødet til at hæve. For at få en surdej, du kan bruge til at bage rugbrød uden gær, har du brug for flere aktive vilde gærceller, end når du bager hvedebrød. Det får du ved at have surdejen stående lunt og friske den op en gang om dagen, indtil der er godt med aktivitet - det kan tage 4-5 dage.

Sådan gør du

Surdejsopstart

Mål vand og de tre slags mel op og bland det. Rør godt til der ikke er nogen klumper.

Kom surdej i en plastbeholder med låg, men lad låget ligge løst ovenpå beholderen. Lad surdejen stå på køkkenbordet i 4 dage og pisk den hurtigt igennem en gang om dagen. Efter de 4 dage bør surdejen boble lidt i overfladen og være blevet sur. Smager den ikke surt, skal den stå en dag eller to mere.

Opfriskning af rugsurdej

Mål surdej, mel og vand op og rør det sammen til der ikke er nogen klumper.

Lad gerne surdejen stå i mindst 10 timer eller til surdejen er peaket og faldet lidt sammen. Den skal nemliv være mere syrlig end den til hvedebrød og må gerne lugte en smule af eddike.

Hvedesurdej til rugsurdej

Når din hvedesurdej er oppe at køre er det nemt at ændre den til en rugsurdej, når du vil bage rugbrød. Der skal bare sparkes mere liv i den. Opfrisk surdejen som vist i opskriften og lad den stå et døgns tid, til den løfter sig og bobler lidt i overfladen, som tegn på at der er liv i den. Så har du en rug-opbevaringssurdej, du kan bruge til at bage med.

Ingredienser

Surdejsopstart

1 ½ dl vand
½ dl hvedemel
½ dl rugmel
½ dl fuldkornshvedemel

Surdejsopfriskning

¾ dl opbevaringssurdej
1 ½ dl lunkent vand
1 ½ dl rugmel

Find opskriften i Meyers Bageskole

Find bogen her