Tilbage til opskrifter

Perlebygbøffer med rosenkål, appelsin og ingefær

Her er udgangspunktet en bygotto, der bliver formet og stegt sprød. Det giver en skøn konsistens og en god stegt smag. Sammen med rosenkål i to tilberedninger, appelsinsødme og friskhed fra syltet ingefær bliver det til et smukt julemåltid – der også går godt sammen med klassisk juletilbehør som rødkål og kartofler.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Hak løget, og steg det glasklart i smørret i en gryde med bred bund. Tilsæt timian, citronskal og -saft, perlebyg og grøntsagsbouillon. Kog kornene helt møre uden låg. De skal være tæt på grødkonsistens – det tager ca. 35-40 minutter. Vær opmærksom på at røre i gryden de sidste 10-15 minutter, så grøden ikke brænder på. Sluk for blusset, tilsæt revet Vesterhavsost og enebær, og smag til med salt og peber.

Lad grøden køle af, indtil du kan røre ved den, og form den så til 12 faste, flade bøffer. De skal veje ca. 65-70 g stykket. Panér dem i sammenpisket æg og dernæst rasp, og steg dem i olie ved svag varme i 2-3 minutter på hver side. De skal være godt sprøde. Krydr med salt og peber og et drys piment d’espelette.

Rosenkål

Skyl rosenkålene grundigt i vand, og fjern evt. lidt af stokken, hvis de er blevet brune. Halvér ca. 2/3 af kålhovederne, og kog dem i letsaltet vand i 10-12 minutter. Skær resten i kvarter. Hæld det meste af vandet fra de kogte rosenkål, men lad ca. 0,5 dl af vandet blive i gryden. Blend kålen og vandet med halvdelen af olivenolien og saft af 1 citron med en stavblender. Smag til med salt og peber.

Pres væsken ud af den syltede ingefær. Kom den i en skål sammen med skal og saft fra appelsinen, saft af 0,5 citron, honning og resten af olivenolien. Rør det godt sammen.

Varm en pande op til middelvarme med lidt olivenolie, og rist de kvarte rosenkål sammen med mandlerne i 3-4 minutter. Krydr med salt og peber, og lad det køle en smule af i en skål. Vend det med appelsinmarinaden.

Servér de sprøde perlebygbøffer med lun rosenkålpuré (lun den hvis nødvendigt) og den lynstegte rosenkål.

Ingredienser

1 løg
75 g smør
10 kviste blade fra timian
1 skal og saft fra usprøjtet citron
300 g groft poleret perlebyg
8 dl grøntsagsbouillon
125 g vesterhavsost
¼ tsk knuste enebær
salt og peber
2 æg
4 håndfulde pankorasp
vindruekerneolie til stegning
1 tsk piment d’espelette (eller andet mildt chilipulver)

Rosenkål

750 g rosenkål
1 dl olivenolie
1 ½ saft af citron
40 g syltet ingefær (sushitilbehør)
1 skal og saft fra usprøjtet appelsin
1 tsk honning
60 g grofthakkede mandler

Desuden

1 håndfuld persilleblade

Find opskriften i Meyers jul